Direcția de Asistență Socială a Municipiului Giurgiu prin Serviciul Social Centrul de Primire în Regim de Urgență acordă servicii sociale persoanelor adulte defavorizate, fără adăpost, cerșetori, conform nevoilor individuale identificate, în vederea depășirii situațiilor de vulnerabilitate și în scopul creșterii calității vieții.
Situat în strada Gloriei, nr. 21, Centrul se adresează unui număr de 25 de persoane adulte, fără locuinţă, fără venituri, fără aparținători, care nu îşi pot asigura din resurse proprii un spaţiu de locuit în perioada sezonului rece, persoane care se află în risc de excluziune şi marginalizare socială.
Centrul de Primire în Regim de Urgență a Persoanelor Defavorizate are o capacitate de 25 de locuri, dintre care 19 sunt rezervate, prin ordin de prefect, pentru cetățeni ucraineni, acestea fiind ocupate periodic de cetățenii ucraineni aflați în tranzit, un loc este rezervat pentru persoanele afectate de violența în familie și cinci locuri sunt ocupate de persoane fără adăpost cu vârste cuprinse între 35 și 65 de ani
Beneficiarilor li se asigură găzduire pe perioadă determinată, nu mai mult de 3 luni, trei mese zilnice (mic dejun, prânz și cină), primesc ajutor și îngrijire adecvată pentru a-și continua viața în demnitate și respect, li se asigură servicii specializate de suport emoțional și consiliere psihologică adaptată vârstei, specificului și nevoilor fiecăruia.
Personalul care deservește Centrul de Primire în Regim de Urgență a Persoanelor Defavorizate încurajează și sprijină beneficiarii în vederea participării la activitățile cotidiene, în scopul prezervării autonomiei funcționale și a unei vieți independente. Beneficiarii sunt încurajați să se implice în activități culturale și soiale organizate în comunitate, să participe la vot.
De asemenea, în vederea realizării incluziunii sociale, persoanele găzduite în Centrul de Primire în Regim de Urgență a Persoanelor Defavorizate vor avea parte de servicii de consiliere și sprijin pentru obținerea actelor de identitate, pentru accesarea serviciilor medicale și găsirea unui loc de muncă.
Pentru admiterea în centru, persoana aflată în situație de dificultate (lipsa unui spațiu de locuit, lipsa veniturilor sau insuficiența acestora pentru asigurarea nevoilor existențiale, condiții meteo extreme) face cerere de găzduire pe perioadă determinată, respectiv până la rezolvarea situației de dificultate cu care se confruntă, dar nu mai mult de 3 luni. Perioada de rezidență poate fi prelungită, în mod justificat, până la 1 an, în funcție de situația particulară a fiecărui beneficiar și în raport cu nevoile individuale ale acestuia.
DIRECȚIA DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ
foto: Agerpres