Mamele cu copii aflaţi în risc de separare de familie şi gravidele aflate în situaţii de dificultate, care temporar nu au locuinţă sau care se confruntă cu mari probleme financiare, profesionale şi relaţionale sau care provin din familii marginalizate sau dezorganizate, incapabile să le ofere niciun fel de suport, pot beneficia de serviciile sociale acordate în cadrul Centrului Maternal.
Centrul Maternal, având capacitatea de 10 locuri, este o componentă rezidențială a Complexului de Servicii Sociale din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu.
Numărul de beneficiari ai Centrului Maternal a fost diferit de la an la an, de asemenea și durata de găzduire diferă de la caz la caz.
Astfel, în anul 2019 au beneficiat de serviciile Centrului Maternal 11 mame având în total 30 de copii iar în anul 2020, opt mame și 22 copii, precum și o minoră însărcinată. În anul 2021 beneficiari de servicii solicale în Centrul Maternal au fost nouă mame și 16 copii iar în prezent în Centrul Maternal se află patru mame și cinci copii.
Centrul asigură accesul beneficiarilor, pe o perioadă determinată (maximum doi ani), la găzduire, îngrijire, educaţie şi servicii de pregătire pentru viaţa independentă, precum şi pentru integrarea/reintegrarea familială şi socio-profesională. Centrul maternal oferă condiţiile necesare pentru formarea, menţinerea şi întărirea legăturilor familiale, precum şi pentru asumarea responsabilităţilor parentale, serviciile acordate vizând protecţia şi îngrijirea mamelor cu copii şi a gravidelor aflate în situaţii de dificultate. Toate serviciile oferite în Centrul Maternal sunt gratuite.
Numărul de beneficiari ai Centrului Maternal a fost diferit de la an la an, de asemena si durata de găzduire diferă de la caz la caz.
Cele mai multe mame au beneficiat de serviciile centrului împreună cu copiii pentru perioade de câteva luni iar în câteva cazuri mamele au beneficiat de servicii sociale în centru pentru perioade foarte scurte de timp, de doar câteva zile. În prezent, în Centrul Maternal se află o mamă care este beneficiară a centrului de un an și opt luni.
În cadrul centrului maternal se realizează evaluarea periodică a situaţiei beneficiarilor, atât din perspectiva condiţiilor care au condus la măsura de asistare în acest centru rezidenţial, cât şi din punct de vedere al evoluţiei pozitive a situaţiei acestora, reducerea riscului de abandon al copilului şi creşterea şanselor de reintegrare în familie şi în societate.
D.G.A.S.P.C. Giurgiu