9 decembrie 2023

Distribuie articolul pe

Facebook

CINE RĂSPUNDE PENTRU INFORMAŢIILE FALSE PRIVIND PERCHEZIŢIILE?

Iniţial, părea un subiect banal (pentru că, da, percheziţiile au devenit, în România, un subiect banal, fiind anunţate zilnic, cu surle şi trâmbiţe şi uitate la fel de rapid cum apar), dar deja celebrele percheziţii ale poliţiştilor din Olt fac „victime colaterale”. La Giurgiu – şi, probabil, nu numai.

De ce? Pentru că în „şuvoiul” ştirilor pe această temă, pornite de la date oficiale, comunicate al Poliţiei, s-a ajuns în situaţia ca nişte oameni, nişte instituţii să apară în prim-plan fără nicio vină şi fără vreo legătură cu subiectul în sine.

Este vorba despre cele trei primării din judeţ ce apăreau, dimineaţă, ca fiind vizate de percheziţii: Giurgiu, Gogoşari şi Oinacu. Rând pe rând, fiecare din edilii celor trei localităţi au negat că ar fi existat vreo percheziţie în instituţiile conduse de ei. Dar numele acestor primării rămân consemnate în comunicatele de presă.

Deşi, de regulă, Poliţia nu oferă detalii concrete în astfel de cazuri, de data asta se pare că totul a pornit de la reprezentanţii IJP Olt, pentru că numele primăriilor vizate – nu numai cele din Giurgiu – apăreau într-o ştire transmisă de corespondentul Agerpres din Slatina, care, la rândul său, cita IJP Olt.

Mai exact, ştirea spunea, printre altele: „Poliţiştii din Olt efectuează, joi, 20 de percheziţii într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani la primării şi sedii de firme din cinci judeţe, printre care şi Primăria Giurgiu, potrivit unor surse. 

Percheziţiile au loc în oraşele Drăgăneşti-Olt şi Potcoava, la sediile firmelor bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani, precum şi la primării din judeţele Giurgiu ( în municipiul Giurgiu şi comunele Oinacu şi Gogoşari), Dâmboviţa ( Mătăsaru şi Conteşti), Teleorman ( Putineiu) şi Dolj (Poiana Mare). (…)”

Aşadar, aici au apărut prima oară numele localităţilor în care s-ar fi desfăşurat percheziţiile. De remarcat că în comunicatul IGPR, nu este menţionată nicio localitate, ci doar judeţele în care erau făcute percheziţiile.

Este foarte posibil ca în situaţia celor trei primari din Giurgiu să fie şi alţi colegi din celelate judeţe, nu ştim asta, dar ştim că pentru judeţul Giurigu, nu a fost nimic adevărat, iar pentru edilii în cauză nu a fost deloc plăcut să afle din presă că Primăriile le-au fost percheziţionate, în condiţiile în care ei erau acolo, la sediu şi ştiau că nimeni nu le trecuse pragul.

La fel de neplăcut a fost şi pentru angajaţii celor trei primării şi poate şi pentru oamenii din localităţile vizate.

Aşa că se pune acum întrebarea firească: cine se face vinovat de această „încurcătură”? Cine răspunde pentru prejudiciile de imagine aduse celor implicaţi, fără voia lor, în povestea asta? Ce spun cei din Poliţie despre o astfel de situaţie? Va răspăunde cineva pentru că s-a ajuns aici?

Aşteptăm cu interes să vedem dacă şi ce răspunsuri se vor da acestor întrebări…

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER