Cu prilejul celei mai recente ședințe de lucru a Comisiei de Dialog Social Giurgiu, desfășurată vineri, 28 martie 2025, sub coordonarea Instituției Prefectului – județul Giurgiu, a fost prezentată o informare privind acțiunile de verificare a modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă, derulate de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Giurgiu în anul 2024.
Potrivit directorului executiv al I.T.M. Giurgiu, Cristian Anculescu, activitatea în domeniul securității și sănătății în muncă a fost realizată cu un număr de 4 inspectori de muncă, fiind efectuat un număr de 400 de controale la agenți economici care își desfășoară activitatea pe raza județului.
În cadrul acestor controale au fost dispuse 691 de măsuri, dintre care 620 au fost raportate sau verificate ca îndeplinite.
Numărul total de sancțiuni aplicate în activitatea de control în domeniul securității și sănătății în muncă în anul 2024 a fost de 284, dintre care 64 au fost amenzi în valoare totală de 459.000 lei.
Directorul executiv al I.T.M. Giurgiu a vorbit și despre Campaniile naționale în domeniul securității și sănătății în muncă derulate, cum ar fi Campania națională de verificare a modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă în șantierele temporare/mobile din domeniul construcțiilor și Campania națională de informare, conștientizare și monitorizare a angajatorilor privind riscurile existente la locurile de muncă unde se utilizează zilieri și/sau salariați temporari.
Domeniile de activitate în care au fost efectuate verificări privind modul în care sunt respectate cerințele minime de securitate și sănătate în muncă au fost:
– transporturi rutiere de mărfuri;
– transport produse petroliere și gaze naturale;
– manipulare manuală/mecanizată a coletelor și a corespondenței;
– industria metalurgică ;
– domenii care presupun expunerea lucrătorilor la agenți chimici periculoși.
De asemenea, au fost desfășurate acțiuni de control pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale la comercializarea articolelor pirotehnice și acțiuni de monitorizare privind riscurile existente la locurile de muncă din microîntreprinderi.
Nu în ultimul rând, directorul executiv al I.T.M. Giurgiu a prezentat situația statistică a accidentelor de muncă.
În anul 2024 numărul accidentaților mortal sau cu invaliditate a scăzut față de valorile înregistrate în anii anteriori – de la 4-10 persoane/an la 2 persoane/an.
”Pentru perioada 2014 – 2024 se poate menționa că din numărul total de accidentați mortal aproape 50% sunt în accidente de circulație survenite în timpul serviciului sau în timpul deplasării la și de la locul de muncă, restul fiind decese patologice survenite în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu. Per ansamblu, se observă un trend crescător al acestor evenimente datorat în principal creșterii activităților economice în perioada de post-pandemie”, a concluzionat directorul executiv al I.T.M. Giurgiu.
Instituția Prefectului Giurgiu