19 mai 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

CONCLUZIILE CELOR MAI RECENTE CONTROALE ITM: ÎNCĂ SE PRACTICĂ MUNCA ”LA NEGRU” ÎN JUDEȚ

În  perioda 18.01-22.01.2021 Inspectoratul Teritorial de Muncă Giurgiu a continuat actiunile de control in vederea verificarii modului de respectare a prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca , al sanatatii si securitatii in munca precum si al Legii nr 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 în vederea reducerii riscului de contaminare.

Astfel in aceasta perioada au fost efectuate un numar 58 de controale la agentii economici de pe raza judetului Giurgiu, aplicandu-se un numar total de 52 de sanctiuni contraventionale in valoare totala de 30.000 lei. Totodata au fost dispuse un numar de 123 masuri cu termene de realizare.

In controalele efectuate s-a constatat ca, din pacate, unii agenti economici inca mai utilizeaza salariati fara forme legale de angajare. In acest sens atragem atentia ca primirea la munca a unei persoane fara forme legale de angajare se sanctioneaza in conf. cu art.260,alin.1,lit.e din Codul Muncii cu 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata.

Principalele  deficiente constate au fost

-nerespectarea prevederilor legale referitoare la munca de noapte si munca suplimentara,

-neacordare drepturi banesti aferente concediu de odihna neefectuat;

-neintocmire si netransmitere REVISAL la ITM.

-lipsa echipament individul de protectie,lipsa semnalizari de protectie,instructaje SSM necorespunzatoare

In ceea ce priveste respectarea prevederilor Legii nr.55/2020 s-a constatat că unităţile, pentru care nu s-a putut lua măsura ca salariaţii să lucreze în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, au luat măsura organizării programului de lucru astfel încât personalul să fie împărţit în grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferenţă de cel puţin o oră, în vederea reducerii riscului de contaminare cu Coronavirus la locul de muncă, precum şi pe timpul deplasarii la si de la locul de munca.

Deficiente constate privind aplicarea Legii nr 55/2020:

– angajatorul a asigurat echipamente individuale de protecţie specifice împotriva răspândirii coronavirusului SARS COV-2 (masca de protecţie), însa nu era purtate de catre toti salariati

-instruirea lucrătorilor s-a efectuat în mod necorespunzător(ex.nepurtarea mastilor de protectie)

-nu s-a revizuit evaluarile de risc si planurile de prevenire si protectie si tematicile de instruire SSM in contextul prevenirii contaminării cu virusul SARS

 

INSPECTOR SEF

CRISTIAN CHINDEA

 

CONSILIER C.R.P.

ROBERT BENE

 

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER