Sunt câteva luni bune de când pesta porcină „îşi face de cap” în judeţ, acolo unde autorităţile cu atribuţii în domeniu – Prefectura şi DSV-ul – au scăpat total de sub control extinderea virusului, astfel că mii de porci au fost ucişi din această cauză. Cei care suferă sunt, bineînţeles, oamenii de rând din judeţ, cei care şi-au văzut animalele ucise sub ochii lor, chiar dacă acestea erau perfect sănătoase.
Pesta este, fără îndoială, un subiect sensibil – cel puţin în Giurgiu – iar acest subiect a ajuns şi în dezbaterea consilierilor locali, care, în şedinţa ordinară a lunii august, aveau de dezbătut un proiect de hotărâre ce viza interzicerea creşterii animalelor în gospodăriile de pe raza municipiului.
Potrivit expunerii Executivului, ar fi vorba despre o solicitare expresă venită din partea Prefecturii, care, la rândul său, a dat curs cererii DSV, în contextul extinderii pestei porcine în întreg judeţul (fără a ţine, însă, cont de faptul că în municipiu au fost înregistrate doar cazuri izolate, şi nu focare de boală, ca în multe alte localităţi ale judeţului).
Potrivit documentelor invocate de Executiv în plenul şedinţei de Consiliu local, consilierii erau chemaţi să emită o hotărâre prin care creşterea animalelor să fie interzisă în intravilanul municipiului Giurgiu.
Considerând că este vorba despre un subiect extrem de sensibil, consilierii liberali nu au fost de acord cu o astfel de interdicţie, menţionând, în plenul şedinţei, că ar trebui – în cazul în care se adoptă o astfel de hotărâre – să fie introdus un termen până la care se impune această interdicţie, nefiind posibil ca interzicerea creşterii animalelor în gospodării să fi impusă definitiv în oaş.
Aceiaşi consilieri au mai solicitat amânarea emiterii unei astfel de hotărâri şi punerea proiectului în dezbatere publică, pentru a se afla ce părere au cei vizaţi în mod direct – adică giurgiuvenii – care vor fi afectaţi de impunerea unei astfel de interdicţii.
De asemenea, s-a solicitat organizarea unei dezbateri în care să fie prezente toate instituţiile cu atribuţii în domeniu, astfel încât consilierii să poată lua o decizie în cunoştinţă de cauză.
Grupul consilierilor liberali a avut câştig de cauză, la vot, propunerea lor de amânare a proiectului de hotărâre, ca şi cea de punere a acestuia în dezbatere publică, fiind aprobată şi de colegii de alte „culori” politice.