A fost modificat cuantumul contribuției de întreținere pe care trebuie să o plătească persoanele vârstnice care beneficiază de servicii sociale în centrele din Oncești, Mironești și Hotarele
Începând cu data de 1 ianuarie 2025, a fost modificat cuantumul contribuției de întreținere pe care trebuie să o plătească persoanele vârstnice care beneficiază de servicii sociale în centrele Oncești, Hotarele și Mironești, structuri rezidențiale din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu.
Contribuția de întreținere este în funcție de gradul de dependență al persoanei vârstnice, fiind cuprinsă între 1437 lei lunar și 2013 lei lunar.
Anterior emiterii Hotarârii Consiliului Județean Giurgiu privind stabilirea contribuției lunare de întreținere a unei persoanei vârstnice în centrele din localitățile Oncești, Hotarele și Mironești începând cu data de 01 ianuarie 2025, în centrele respective contribuția lunară de întreținere a fost cuprinsă între 1308 lei și 1860 lei.
La centrul pentru persoane vârstnice Singureni, care se află în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu începând cu data de 1 ianuarie 2025 (dată până la care s-a aflat în subordinea directă a Consiliului Județean Giurgiu), contribuția lunară de întreținere a rămas neschimbată și este cuprinsă între 1650 și 2050 lei.
Contribuția lunară de întreținere poate fi achitată de persoana vârstnică din pensie, fără a i se putea reţine mai mult de 60% din pensie; diferența până la concurența valorii integrale a contribuției lunare de întreținere se va plăti de către susținătorii legali ai persoanelor vârstnice îngrijite în centre, dacă realizează venit lunar pe membru de familie în cuantum mai mare decât valoarea netă a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit potrivit legii.
În situația cazurilor sociale, în care persoanele vârstnice nu au venituri și nici susținători legali, contribuția se asigură din bugetul de venituri și cheltuieli al județului Giurgiu, conform legislației în vigoare aplicabile.
Centrele pentru persoane vârstnice din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu au capacitatea de 38 locuri (Centrul din localitatea Oncești), 60 locuri (Centrul din localitatea Mironești), 46 locuri(Centrul din localitatea Hotarele) și 60 locuri (Centrul din localitatea Singureni). În cadrul centrelor pentru persoane vârstnice, serviciile sociale oferite sunt găzduire, hrană, asistenţă medicală, consiliere psihologică, activităţi recreative şi de petrecere a timpului liber.
În cursul anului 2024, au fost admise în cele patru centre pentru persoane vârstnice, 35 persoane cu vârste cuprinse între 67 ani și 97 ani.
Numărul de locuri libere în cele patru centre pentru vârstnici este variabil de la o lună la alta; au fost perioade în care nu au fost locuri libere, dar și perioadeîn care au fost locuri libere și înregistrate puține cereri de admitere în aceste centre.
Pot fi admiși în centru solicitanții cu domiciliul sau reședința pe raza județului Giurgiu care au cel puțin vârsta de pensionare (63 de ani femeile și 65 de ani bărbații). Pentru a fi admişi în unul din cele patru centre pentru persoane vârstnice, solicitanţii trebuie să se adreseze Primăriei din localitatea de domiciliu (pentru evaluarea inițială și stabilirea nevoilor persoanei în cauză) și ulterior să depună o cerere la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu. Cererea trebuie însoţită de mai multe documente precum: adeverință eliberată de Primăria din localitatea în a cărei raza teritorială își are domiciliul sau reședința persoana vârstnică, prin care se atestă că acesteia nu i se poate asigura protecția și îngrijirea la domiciliu sau în cadrul altor servicii din comunitate, dispoziția primarului privind stabilirea dreptului la servicii sociale acordate ca măsură de asistență socială, copie acte de identitate, consimţământul persoanei vârstnice privind admiterea în centru, ancheta socială referitoare la situaţia familială a persoanei vârstnice, adeverinţă medicală eliberată de medicul specialist psihiatru, fişa medicală şi avizul epidemiologic, fişa de evaluare socio-medicală, copie cupon de pensie.
În prima lună a anului 2025, peste 15 persoane s-au interesat la Compartimentul asistență socială pentru persoane vârstnice din cadrul Direcţiei Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu în ceea ce privește condițiile de admitere în centrele destinate persoanelor vârstnice și documentele necesare, fiind depuse patru cereri în acest sens.
D.G.A.S.P.C. Giurgiu