27 iulie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

CUM JUSTIFICĂ FOSTUL MINISTRU TOMA PETCU DECIZIA DE A DEMISIONA?

Vestea că Toma Petcu a decis să demisioneze din funcţia de ministru al Energiei a suprins pe toată lumea, la momentul respectiv, iar fostul ministru explica, atunci, că a fost vorba despre o decizie de ordin personal.

Joi, 1 februarie, Toma Petcu a venit la Giurgiu, unde a susţinut o conferinţă de presă, conferinţă în care – firesc- a vorbit pe larg despre acest subiect:

„Mi se pare normal nu neapărat să justific, dar să spun de ce nu mai are ALDE Giurgiu ministru la ora actuală.

Emoţia numirii de anul trecut a lăsat urme destul de puternice asupra mea. Din păcate, unele probleme personale m-au ţinut puţin departe de această calitate ministru, e un minister foarte greu, complicat, cu probleme multiple, istorice, cu un program destul de intens şi, poate, pentru prima dată după 15 ani de când sunt ancorat în viaţa politică, am fost puţin subiectiv şi părtinitor pentru persoana şi familia mea, iar argumentul ca totul să fie bine pentru mine, să păstrez un echilibru între familie, serviciu şi sănătate, este mai puternic ca orice dorinţă a mea sau a unora să rămân pe scaun.

Nu este foarte uşor când se schimbă un guvern să încerci să argumentezi şi să convingi premierul că eşti unul dintre ministerele importante şi, ca atare, trecând prin două experienţe în cele două guverne Grindeanu şi Tudose, consider că, cel puţin în acest moment, poate randamentul meu nu ar fi fost maxim”.

Toma Petcu a detaliat, în aceeaşi conferinţă de presă, o serie de realizări ale mandatului său ca ministru:

„La finalul unui an de mandat, retrospectiva mă mulțumește. Am pornit la drum cu multe subiecte la limită, care au comportat fiecare riscuri imense pentru țară. Le-am depășit prin soluții bine alese și adoptate la timp.

Vă reamintesc contextul:

– Vârf de iarnă fără precedent care a încercat greu sistemul energetic național

– BRUA în impas

– CNU în colaps

– Situație critică a pieței energiilor regenerabile

– Rezerva de apă grea a României în pericol din cauza falimentului RAAN

– Investițiile în energie la pământ.

Dincolo de aceste provocări de start, mandatul la Ministerul Energiei a fost în lunile care au urmat un prilej de responsabilitate, de preocupare şi de muncă intensă în fiecare zi. Tot ce am făcut în această perioadă a fost să sprijin interesele României în zona de energie. Rezultatele s-au văzut încă din 2017, iar altele am convingerea că își vor produce efectele în viitor.

Am lucrat pe trei direcții principale:

-Demararea unei ofensive a investițiilor – Toată lumea știe că în ultimii 10 ani a fost o pauză lungă în tăierea panglicilor pentru noi investiții majore în energie! În lipsa lor, oricât de robust poate părea astăzi sistemul, pe atât de vulnerabil poate deveni în viitor. Prin urmare, le-am cerut tuturor companiilor ca 20% din veniturile curente ale fiecăreia în parte să meargă în investiții.

Am inaugurat câteva investiții în 2017, iar altele au fost demarate cu termen de finalizare 2018 – 2019. Să nu uităm că anul trecut am început și cea mai mare investiție în sectorul energetic din ultimii 10 ani: termocentrala de la Iernut.

Nu mai puțin important este și faptul că tot în 2017 am făcut prima plată prin Planul Național de Investiții de la înființarea acestuia în 2013.

-Rentabilizarea companiilor energetice în care statul român este acționar majoritar – de departe, cred că CEO a fost una dintre cele mai active companii de stat în 2017! A fost primul an din istoria companiei în care a înregistrat profit: 333 de milioane de lei (profit brut pentru primele 9 luni). Cifra de afaceri a CEO a atins 2,1 mld. de lei, față de 1,5 mld. de lei cât înregistra în 2016. Rezultate bune au înregistrat și celelalte companii: Romgaz a produs cu 24% mai multe gaze naturale față de perioada similară din 2016, Grupul Electrica a distribuit în primele nouă luni din 2017 o cantitate de aproximativ 13,4 TWh de electricitate, în creștere cu 2,8% față de aceeași perioadă din 2016.

Nuclearelectrica a produs în primele nouă luni din 2017 cu 2% mai multă electricitate, iar profitul net al companiei a crescut cu 120%, Hidroelectrica a avut la nouă luni un profit brut cu 6% mai mare, etc.

-Proiecția și pregătirea viitorului energiei în România / Potențarea rolului european al țării noastre pe piața de energie – cred într-un viitor mare al României în Europa în zona energiei. La întrunirile europene din sectorul energiei, România este printre puținele țări de la masa statelor Uniunii care poate vorbi despre resurse.

Or, asta înseamnă că țara noastră își poate asuma un asemenea rol. Trebuie să ne jucăm acest rol , să-l întărim și să-l accelerăm. Iar în 2017 am făcut-o. Am găzduit în țara noastră două dintre cele mai importante evenimente internaționale în sectorul energiei: mă refer la CESEC și la reuniunea 16+1, împreună cu China. Din punctul meu de vedere, aceste două evenimente sunt o dovadă că România este privită, la nivel internațional, ca un jucător activ în piața energetică.

În final, vreau să îmi exprim convingerea că aceste linii de acțiune, în concordanță cu Programul de Guvernare, vor fi duse mai departe, în aceeași dinamică, de colegul meu Anton Anton pe care-l voi sprijini. Rămân alături de interesele României în acest domeniu și le voi susține din poziția mea de parlamentar”.

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER