27 iulie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

CUM VĂD GIURGIUVENII PRIORITĂȚILE ORAȘULUI LOR?

Identificarea proiectelor majore esențiale pentru dezvoltarea principalelor zone metropolitane din România a fost scopul principal al campaniei ”Prioritățile orașului tău”, campanie ce s-a încheiat pe 22 martie.

Locuitorii fiecărei reședințe de județ au fost invitați să prioritizeze 10 proiecte pentru orașul lor. Acestea au fost identificate de Banca Mondială, în parteneriat cu Federația Zonelor Metropolitane și Aglomerărilor Urbane din România și cu sprijinul autorităților publice subnaționale.

Selecția a avut loc în urma unor scrisori de solicitare din partea Băncii Mondiale către primăriile reședință de județ, consiliile județene și prefecturile din țară pentru identificarea unei liste de cel mult 10 proiecte strategice, cu impact metropolitan. Proiectele selectate îndeplinesc următoarele criterii:

  1. Sunt incluse într-un document strategic sau programatic existent (Strategia Integrată de Dezvoltare UrbanăPlanul de Mobilitate Urbană DurabilăPlanul Urbanistic GeneralMasterplanul General de Transport etc.).
  2. Au un prag valoric minim, ajustat în funcție de capacitatea bugetară a fiecărei reședință de județ.
  3. Nu au finanțare asigurată (în general, lista conține proiecte pentru care este necesară finanțare din fonduri UE, fonduri guvernamentale, sau alte surse).

Campania s-a terminat, preferințele au fost centralizate, iar acum au apărut și rezultatele.

Deloc surprinzător, la Giurgiu, prioritatea numărul unu rămâne Spitalul Județean. Varianta de ocolire a orașului se clasează pe locul IV, în timp ce giurgiuvenii nu sunt deloc interesați de reabilitarea drumului județean 601, de la Bolintin.

Iată care este ordinea proiectelor pe care le-ar dori realizate giurgiuvenii ce au votat în această campanie:

1 Reabilitarea, extinderea și dotarea Corpului Spitalului Nou C1+C2 (SJU)

2 Reabilitarea și modernizarea Portului Giurgiu

3 Înființarea unui port de agrement la Giurgiu, pe canalul Sfântu Gheorghe

4 Varianta de ocolire Giurgiu

5 Amenajarea Insulei Mocănașu în scop turistic

6 Drumul EuroTrans „Vlăsia” (București – Giurgiu)

7 Investiții în infrastructură culturală: 1) Reabilitare, modernizare și dotare teatrul Tudor Vianu – Giurgiu; 2) Reabilitare, modernizare și dotare muzeul județean Teohari Antonescu; 3) Valorificarea turistică a Mănăstirii Comana – II

8 Îmbunătățirea condițiilor de navigație pe Dunăre (sector Pristol – Călărași)

9 Electrificarea căii ferate Chiajna – Giurgiu

10 Reabilitarea DJ 601 – Bolintin Vale – limita Județului Teleorman

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER