„Da, şi eu pot!” Asta şi-a spus Gabriela Airinei, o tânără ce suferă de diabet şi care, alături de soţul său, Cristi, şi-au propus un obiectiv îndrăzneţ: turul României pe bicicletă. Concret, în cifre, asta înseamnă, aşa cum arată proiectul demarat de cei doi în toamna anului trecut, 3.000 de kilometri, 30 de zile, 2 biciclete şi 21 de judeţe.
Cei doi soţi au fost prezenţi joi la Giurgiu, unde au vorbit despre proiectul lor şi, mai ales, despre ceea ce vor să realizeze prin acest proiect. De la ei am aflat că indrăzneaţa iniţiativă are, de fapt, două scopuri: unul material – strângerea de fonduri pentru copii cu diabet – şi unul „moral”: încearcă să le arate acestor copii că pot şi trebuie să facă mişcare, să aibă o viaţă normală, o copilărie la fel ca cea a colegilor şi prietenilor lor, îngrijindu-se, în acelaşi timp, de sănătatea lor.
Gabriela şi Cristi au vorbit despre ce înseamnă viaţa unui copil bolnav de diabet: cel puţin 10 înţepături pe zi, prin care trebuie să îşi controleze glicemia, cărora li se adaugă cele 4 injecţii cu insulină zilnice. Aşadar, minim 14 înţepături pe zi, lucru deloc uşor de suportat pentru un copil.
Acum, au apărut, însă, sisteme noi, moderne, ce monitorizează permanent valoarea glicemiei şi atenţionează în timp real părinţii şi medicul curant, atunci când apar probleme. Doar că un astfel de sistem – care, în paranteză fie spus, nu se găseşte încă pe piaţa din România şi, evident, nici nu se pune problema decontării de stat – costă în jur de 1.300 de euro. În plus, acest sistem funcţionează pe bază de senzor, senzor ce trebuie schimbat săptămânal şi care costă – o bucată – 50 de euro. Sunt sume foarete mari şi, de multe ori, imposibil de suportat de multe din familiile în care sunt copii bolnavi de diabet.
Pentru asta pleacă Gabriela în Turul României pe bicicletă: să strângă fonduri pentru a putea achiziţiona cât mai multe astfel de sisteme, pentru copii diabetici. Proiectul „Da, şi eu pot!” a început în luna noiembrie şi, prin donaţiile făcute până acum, s-au strâns sume ce pot acoperi achiziționarea a trei astfel de sisteme, ceea ce le dă speranţe Gabrielei şi lui Cristi că oamenii au înţeles scopul lor şi că, la final, vor reuşi să ajute cât mai mulţi copii bolnavi de diabet.
De altfel, pentru proiect se strâng deja fonduri, BCR incluzând acest proiect pe o platformă specială – „Bursa binelui” – unde se pot face donaţii. Este şi o competiţie pe acea platformă, pentru că primele trei proiecte ce vor obţine cele mai multe donaţii până la 15 februarie, vor beneficia de dublarea sumelor donate.
Există şi alte posibilităţi de a face donaţii pentru acest proiect, toate fiind reunite pe siteul www.dasieupot.ro.
Revenind la turul României pe bicicletă, acesta va începe pe 25 iunie, în Capitală, iar prima oprire va fi la Giurgiu. Gabriela şi soţul său vor fi însoţiţi, cel mai probabil, pe traseul lor de mulţi biciclişti, care şi-au aunţat deja sprijinul pentru iniţiativa celor doi.
Gabriela va fi monitorizată în permanenţă şi spune că nici nu se gândeşte la alternativa de a nu duce la bun sfârşit Turul României, care va trece prin toate judeţele de graniţă ale ţării, urmând a parcurge, în medie, în jur de 100 de kilometri zilnic.
De menţionat că, potrivit datelor oficiale, în judeţul Giurgiu sunt 29 de copii cu vârste între 0 şi 14 ani bolnavi de diabet şi alţi 20, între 14 şi 18 ani, cuprinşi în Programul naţional de diabet, iar adulţi sunt în jur de 16.000, în timp ce, la nivel naţional, este vorba de circa 3.000 de copii ce suferă de această boală.