19 octombrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

CUTREMUR, URMAT DE EXPLOZIE – SCENARIUL EXERCIȚIULUI DERULAT JOI DE ISU ÎN ZONA LIBERĂ

În zona seismică Vrancea a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 7,1 grade pe scara Richter, ce a fost resimțit în mai multe localități din județul Giurgiu. În municipiu, s-au înregistrat pagube majore, iar în incinta Zonei Libere, acolo unde își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, a fost afectată o clădire, fiind și persoane rănite.

Din cauza cutremurului, în apropierea punctului de lucru al unui terminal fluvial GPL s-a produs o explozie. Evenimentul a avut loc în zona rampei de alimentare a autocisternelor, după ce s-a rupt conducta aflată sub presiune, provocând scurgeri de gaze. Angajații societății care se aflau la serviciu în momentul în care s-a produs deflagrația au nevoie urgentă de ajutor medical.

Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe și mijloace în teren, ce a avut loc, astăzi, la sediul unui obiectiv SEVESO din Zona Liberă.

Pentru gestionarea situațiilor de urgență, a fost activat Planul Roșu de Intervenție și au fost transmise mesaje RO-ALERT pentru avertizarea cetățenilor cu privire la pericolele la care pot fi expuși.

Pe timpul exercițiului, au fost constituite echipe de căutare-salvare, de extragere a victimelor din zonele de pericol și de acordare a primului ajutor medical răniților.  La fel ca în situațiile reale, paramedicii și echipajele SAJ au intervenit pentru salvarea persoanelor și transportarea acestora la spital.

A fost nevoie și de intervenția scafandrilor care au executat căutări pentru găsirea unui bărbat aruncat de suflul exploziei în apele Dunării.

O activitatate foarte importantă a fost măsurarea concentrației de gaz din atmosferă cu ajutorul unor aparate de detecție, astfel încât salvatorii să poate interveni în condiții de siguranță.

Totodată, au fost simulate acțiuni de evacuare a populației și de asigurare a fluidizării traficului si a măsurilor de ordine și siguranță publică pe traseele de deplasare, pe timpul evacuării.

Fiind abordate situații tactice de o complexitate ridicată, la exercițiu au participat echipaje din cadrul Detașamentelor de Pompieri Giurgiu și Bolintin Deal, ale Poliției, Jandarmeriei, Serviciului Județean de Ambulanță, reprezentanți ai Comitetului Local pentru Situații de Urgență Giurgiu, dar și angajați ai obiectivului SEVESO.

Exerciţiul a urmărit testarea capabilităţilor de intervenţie şi de răspuns a forţelor implicate, creșterea gradului de pregătire a personalului, precum şi verificarea modului de cooperare între structurile cu atribuţii în managementul tipurilor de risc.

 

 

Compartimentul Informare și Relații Publice

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER