27 iulie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

DE CE AU BOICOTAT LIBERALII ȘEDINȚA SENATULUI ȘI CE SCOPURI ASCUNSE AVEA, DE FAPT, PSD?

Explicația vine din partea reprezentanților PNL, care vin cu argumente, într-o postare pe pagina oficială a partidului:

❗ #PNL a blocat, astăzi, tentativa PSD de a vota în Senat legea prin care parlamentarii stabilesc data alegerilor. PNL a boicotat politic ședința și a provocat lipsa de cvorum, după ce PSD a încercat să impună votul fizic, în contradicție cu votul online, practicat până acum pe perioada stării de urgență. Este o tentativă jalnică a PSD de a încerca să creeze cadrul legal pentru ca parlamentarii în funcție să își prelungească mandatul cu încă 3 luni de zile, beneficiind de indemnizație și de diurnă, dar având atribuții reduse.

❗ PNL nu cauționează încercarea disperată a PSD de a anula organizarea alegerilor parlamentare din 6 decembrie.
❗ România nu-și permite să rămână cu acest Parlament în funcție, un Parlament expirat, care din 21 decembrie va avea atribuțiile restrânse.
❗ Suntem într-o situație de criză în care avem nevoie de o perspectivă politică stabilă, nu este admisibil să aruncăm România într-o zonă de incertitudine.
❗ Dacă mandatul Parlamentului este expirat, atunci îi sunt limitate inclusiv atribuțiile în ceea ce privește votarea unui proiect de revizuire a Constituției.
❗ Dacă PSD nu vrea alegeri parlamentare pe 6 decembrie, invocând pandemia, cum poate PSD să pretindă că vrea organizarea unui Referendum pentru revizuirea Constituției?
❗ Din aceste motive, liberalii au boicotat ședința de plen a Senatului, întrucât nu vrem să dăm posibilitatea PSD de a obține anularea alegerilor parlamentare din 6 decembrie.
❗ În cazul în care va ajunge la vot inițiativa de revizuire a Constituției, atunci vom da un vot clar „pentru” această inițiativă din partea senatorilor PNL.
❗ De altfel, este o inițiativă pe care Partidul Național Liberal a susținut-o, inclusiv prin semnarea împreună cu președintele Klaus Iohannis și celelalte partide a Acordului Național care presupune implementarea referendumului din 2019, precum și a criteriilor de integritate pentru ocuparea funcțiilor publice prin revizuirea Constituției.
❗ PNL a solicitat astăzi, în ședința liderilor de grup ai Senatului, ca ședința de plen să aibă loc în sistem online, ca și până acum.
❗ PSD a cerut ca ședința să aibă loc doar în format cu prezență fizică, miza fiind legată de a obține din nou control asupra conducerii Senatului prin alegerea a 2 membri în Biroul Permanent. Aceste 2 poziții pot fi validate doar prin vot secret, fapt care presupune prezență fizică. Și aceasta, în condițiile în care restul ședințelor Senatului din perioada stării de alertă s-au ținut online.
❗ În momentul în care PSD reușește să valideze cei 2 membri ai Senatului această pârghie de blocaj este anulată, iar PSD recapătă controlul.
❗ Înțelegerea prealabilă a PNL cu celelalte partide, inclusiv USR, a fost aceea de a boicota ședințele de la Senat astfel încât să blocăm demersul PSD de a anula alegerile din 6 decembrie. Această înțelegere era cunoscută și a fost și aplicată cu succes.
❗ În virtutea acestei înțelegeri, cea mai mare parte a senatorilor PNL se află în teritoriu, putând lua parte la plenul Senatului doar în regim online. Activitatea în teritoriu este reglementată de Regulamentul Senatului și reprezintă o modalitate de exercitare a mandatului.
❗ Trebuie menționat că votul asupra revizuirii Constituției NU trebuie să fie un vot secret, care să presupună prezența fizică a parlamentarilor. PNL va cere ca votul să se desfășoare online.
❗ PSD a reușit să obțină, prin naivitatea unor alte partide, convocarea plenului Senatului, care să-și desfășoare ședința doar cu prezența fizică a senatorilor. A fost blocată posibilitatea de a participa online la ședință.
❗ PSD folosește inițiativa de revizuire a Constituției doar ca paravan pentru anularea alegerilor, respectiv respingerea solicitării de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis.
❗ PSD blufează cu votul în favoarea inițiativei de revizuire a Constituției, pentru că știe foarte bine că, în condițiile în care este acceptată doar prezența fizică a senatorilor, NU va putea fi întrunit cvorumul de 2/3 necesar pentru a fi adoptată revizuirea Constituției.
❗ Miza PSD este să obțină anularea alegerilor parlamentare din 6 decembrie și, totodată, să recâștige controlul asupra Senatului astfel încât să saboteze guvernarea PNL prin intermediul deciziilor din Parlament.”

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER