20 iulie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

DE CE SE ÎNVERŞUNEAZĂ FIRMELE STRĂINE SĂ ATACE SCHIMBĂRILE DIN TRANSPORTURI?

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat la Suceviţa, că foarte multe companii străine care au câştigat lucrări de infrastructură în România au beneficiat de „bani nemunciţi” de la statul român.

El a susţinut că antreprenorii străini au încheiat contracte defavorabile statului român, care le-au permis acestora să solicite sume suplimentare foarte mari.

„S-au încheiat foarte multe contracte care au fost defavorabile statului, în sensul că pe lângă sumele care au fost acordate în contracte, s-au făcut foarte multe dispute şi s-au luat bani, aş spune, nemunciţi de către anumiţi antreprenori străini de la statul român”, a afirmat Cuc.

MinistruL Transporturilor spune că, pentru a evita noi litigii cu firmele de construcţii, dar şi plata unor despăgubiri către acestea, a luat măsura modificării unor acte normative, astfel încât posibilitatea juridică a firmelor de a solicita despăgubiri sau majorări ale contractelor să nu mai existe.

„În acest sens, am venit şi cu soluţia pe toate proiectele noi pe care le-am lansat în acest an, şi aici aş face referire la proiectele Piteşti-Craiova, Piteşti-Sibiu, proiecte de infrastructură mare, prin care am modificat ordinul de ministru, am anulat posibilitatea firmelor de a face aceste dispute. De azi înainte nu se vor mai face aceste dispute. Pe de o parte, statul a fost prejudiciat de foarte mulţi bani şi în al doilea rând, nici nu s-au continuat lucrările de investiţii aşa cum a trebuit. Lucrările au stagnat până când s-au soluţionat aceste dispute. Acest lucru nu se va mai întâmpla”, a adăugat ministrul.

Răzvan Cuc recunoaşte că reacţia companiilor străine faţă modificările normative a fost una negativă, însă a dat asigurări că statul „acţiona în consecinţă faţă de aceşti antreprenori care sunt foarte neserioşi”.

„Am primit un recul foarte puternic din partea firmelor de construcţii şi o anumită firmă chiar şi-a propus să coalizeze toate firmele străine şi să facă o plângere în contencios pentru a mi se anula ordinul şi noi vom acţiona în consecinţă faţă de aceşti antreprenori care sunt foarte neserioşi şi au înţeles greşit relaţiile cu statul român atunci când vine vorba de autostrăzi”, a mai spus Cuc.

www.capital.ro

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER