20 mai 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

DESPRE PLĂCEREA „DE-A VORBI… VORBE”

Indiferent despre ce problemă este vorba – oricât de gravă ar fi – suntem experţi în analize şi statistici, mai puţin în soluţii concrete. La fel se întâmplă, se pare, şi cu un subiect devenit, peste noapte, la modă, la Giurgiu: violenţa domestică.

Au venit azi la Giurgiu, la o „mare” dezbatere, nume sus-puse, de la un europarlamentar până la tot felul de şefi şi secretari de stat în diverse instituţii care ar trebui să se ocupe de acest fenomen.

Un fenomen despre care am aflat că a devenit chiar un adevărat „flagel”, deci, un motiv în plus ca cei în măsură să vină cu soluţii concrete.

Dar, nu! Toată lumea vine cu… vorbe şi statistici. O grămadă de statistici, care mai de care mai îngrijorătoare. Ce fac, însă, autorităţile – indiferent de nivelul lor – pentru a ajuta victimele violenţei domestice? Adică, mai pe româneşte, femeile bătute metodic şi – de multe ori – sistematic de „masculii feroce” care încă se mai cred stăpâni de sclavi pe plantaţie în propria gospodărie?

Păi… nimic concret! Vorbesc, se întâlnesc, fac dezbateri, analizează, ajung chiar şi la concluzii, de genul „trebuie schimbată mentalitatea” ori „victimele trebuie să prindă curaj şi trebuie să ştie că pot cere ajutor”.

Bine, bine, asta e logic, dar, concret, cum să prindă femeile acelea curaj? Unde să se ducă? La Poliţie? Da, vine Poliţia şi îi dă amendă bătăuşului, care, apoi, are el grijă de „pârâcioasă”… Cum ştie el…

Să plece de acasă, să fugă de partenerul violent? Unde să se ducă? Că nu a venit nimeni să spună: „Uite, tu, Primărie, Consiliu Judeţean… îşi dau eu, stat, X milioane lei să faci măcar un centru în care să adăposteşti femeile astea bătute!”

Şi atunci? Pentru ce atâtea vorbe? Doar de dragul de a ne întâlni şi a vorbi? Cu ce o ajută astfel de întâlniri pe femeia aia bătută, poate, zi de zi acasă? Cu ce o ajută că unii vin şi se împăunează cu tot felul de iniţiative şi schimbări legislative ?

Cu nimic, clar! Este doar „dragul” românului de a … „vorbi vorbe”. Până nu se va face ceva CONCRET şi PALPABIL, pot să se organizeze milioane de astfel de acţiuni, că toate vor avea aceeaşi finalitate: ZERO!

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER