24 noiembrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

DEZINTERES FAȚĂ DE PROCESUL DE AUTORECENZARE LA GIURGIU

Preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Andrei Tudorel, a declarat miercuri, la Giurgiu, că acest judeţ se află pe antepenultimul loc la nivel naţional în ceea ce priveşte autorecenzarea, cu doar circa 10%, el solicitându-le primarilor localităţilor din judeţ să se implice şi să dea un exemplu pozitiv şi personal în vederea efectuării recensământului.

Dacă vreţi să atrageţi fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii pe apă, pe gaze, asta contează, populaţia rezidentă, inclusiv cel plecat pentru că el se reîntoarce acolo, de aceea, vă spun că este acţiunea numărul unu la acest moment pe care nu aveţi cum să o mai corectaţi în 2023 pentru că astea sunt datele oficiale ale statului român, statistica oficială.

Din fericire, Guvernul, Parlamentul, Preşedinţia au acceptat acea zi liberă pentru motivarea celui care lucrează, deci am încercat să mergem mai mult decât spiritul civic şi să îl motivăm pe cetăţean.

Vă rog să vă autorecenzaţi în perioada de online, noi ne-am propus ca ţintă să culegem datele din online în proporţie de 35% pentru că bulgarii sunt, în momentul acesta, pe ultimul loc, cu 33%, şi am vrut să fim puţin mai sus pentru că, de regulă, oamenii se uită la ultimul şi să nu fim noi ultimii, să fim undeva mai sus pentru că România înseamnă fiecare dintre noi”, a declarat miercuri Andrei Tudorel, la o întâlnire cu primarii localităţilor din judeţul Giurgiu.

El a subliniat că la momentul actual în judeţ s-a reuşit autorecenzarea în proporţie de aproximativ zece procente, ceea ce clasează Giurgiu pe antepenultimul loc, fiind urmat de Mehedinţi şi Tulcea.

În statistică datele nu se publică decât la nivel agregat, niciodată nu se publică la nivel individual. Datele solicitate nu se referă la intimitate, nu se evaluază averea, nu există în chestionar întrebări despre aşa ceva. La un asemenea recensământ ai nevoie de persoană după reşedinţă, nu după domiciliu.

Vă rog să vă mobilizaţi! Sunt judeţe cu o rată foarte mare de autorecenzare. Botoşani, care este cam după acelaşi tipic ca Giurgiu, are o rată de autorecenzare de peste 22%, Teleorman a depăşit 18%… Sunt localităţi în care nici primarul nu s-a autorecenzat.

După Giurgiu, sunt judeţele Mehedinţi şi Tulcea, un judeţ mai aparte, cu localităţi dispersate. Nu este un recensământ politic. Ceea ce se calculează în această perioadă veţi aplica zece ani de zile şi contează foarte mult recensământul. În final, tot primarul va câştiga atunci când pune în practică proiecte ce ţin şi de numărul de locuitori.

În activitatea de autorecenzare, procentul este mai mare acolo unde primarii s-au mobilizat şi contează foarte mult contribuţia primarilor. Dacă mesajul este unul pozitiv pentru a merge la recenzare, sunt sigur că şi cei din colectivităţi vor merge şi se vor autorecenza”, a mai afirmat Andrei Tudorel.

În judeţul Giurgiu activează 269 de recenzori în teren şi 114 recenzori pentru autorecenzare asistată.

Autorecenzarea se poate realiza până la data de 15 mai 2022.

Punctele de recenzare asistată în judeţ au fost organizate în cadrul primăriilor, la teatre, biblioteci, cantine sociale.

Potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică Giurgiu, la ultimul recensământ care s-a desfăşurat în data de 20 octombrie 2011, populaţia judeţului Giurgiu a fost de 281.422 de persoane, din care 137.575 bărbaţi şi 143.847 de femei.

Populaţia estimată a judeţului Giurgiu la data de 1 decembrie 2021 este de 254.400 de persoane, în scădere cu aproximativ 25 de mii de persoane faţă de recensământul desfăşurat în anul 2011.

www.agerpres.ro

 

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER