18 octombrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

DGASPC – DREPT LA REPLICĂ

Ca urmare a unor informaţii publicate în articolul cu titlul  “VOT ÎN JUDEŢ: PERSOANE CU HANDICAP PSIHIC LA OINACU, AUTOCARE DE GALAŢI LA DAIA” postat pe internet în data de 26 mai 2019 (www.giurgiu-news.ro), pentru corecta informare a opiniei publice,  vă solicităm să publicați prezentul

 

                                             DREPT LA REPLICĂ

 

În conţinutul articolului cu titlul  “VOT ÎN JUDEŢ: PERSOANE CU HANDICAP PSIHIC LA OINACU, AUTOCARE DE GALAŢI LA DAIA”, postat în mediul on line în  data de 26 mai 2019 (www.giurgiu-news.ro), au fost făcute referiri la  beneficiarii Centrului din localitatea Oinacu, centru aflat în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu. Considerăm că în ceea ce privește exercitarea dreptului la vot de către persoanele insituționalizate în acest centru, textul articolului reflectă o abordare unilaterală şi subiectivă.

Astfel, în articolul respectiv se menţionează că „au votat persoanele cu handicap psihic de la căminul din comună (cămin aflat în subordinea Consiliului Judeţean Giurgiu, condus de PSD), ce au venit la secţie aduse de îngrijitoarele de la cămin şi de o asistentă, chiar dacă oamenii nici nu ştiu pe ce lume se află”.

Referitor la aceste  informaţii, facem următoarele precizări:

În Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică din localitatea Oinacu,  structură rezidenţială din cadrul D.G.A.S.P.C. Giurgiu, se află instituționalizate 29 de persoane, dintre care una singură este pusă sub interdicţie judecătorească. Drept urmare, celelalte 28 de persoane  au  drept de vot.

 Din cele 28 de persoane  cu drept de vot,  11 şi-au exprimat  intenția de a vota în data de 26 mai 2019. În consecinţă,  având în vedere opinia acestora, în  data de 26 mai 2019, au fost însoţite la secția de votare din localitatea Oinacu de personalul centrului.

Faptul că acest centru este o structură rezidențială din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu, instituție aflată în subordinea Consiliului Judeţean Giurgiu, nu are nicio legătură cu participarea la votare a persoanelor instituționalizate în acest centru, persoane care au  drept de vot și care și-au exprimat dorința de a şi-l  exercita.

Precizăm faptul că Centrul nu poate priva  persoanele instituționalizate de dreptul    acestora la vot; Centrul are obligația, conform actelor normative în vigoare privind  standardele minime de calitate ale structurilor rezidențiale pentru persoane adulte cu handicap, de a  respecta drepturile și libertățile fundamentale ale beneficiarilor de servicii sociale, fără nicio discriminare. De asemenea, în virtutea dreptului lor la informare, persoanele instituționalizate au avut  acces la informaţii în perioada preelectorală.

De asemenea, în acelaşi articol, autorul face referire şi la faptul că „Fiecare dintre ei a fost dus de mână în cabina de vot, unde au intrat însoţiţi de îngrijitoare, fără ca cineva să se sesizeze. Au pus ştampila, au votat si au băgat buletinele în urnă. Pe cele pentru europalmentare, căci despre buletine despre referendum, numeni nu i-a întrebat nimic…”

Referitor la aceste  informații, facem următoarele precizări:

Legea nr. 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European  prevede la art. 46 (8) următoarele: „Alegătorul care din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze  singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul observatorilor sau al membrilor biroului electoral al secției de votare”.

Respectarea prevederilor legale în ceea ce priveste procesul votării este  responsabilitatea  biroului electoral al secției de votare.  În cazul existenței vreunei nereguli în ceea ce privește  procesul de votare,  este responsabilitatea biroului electoral  din secția de votare  să acționeze în consecință.

Ne  exprimăm speranţa că, pe viitor, pentru asigurarea unei informări corecte şi obiective a opiniei publice, publicația on line Giurgiu-News va solicita şi punctul de vedere al instituției  noastre, evitând astfel erorile de informare a opiniei publice.

 

 

Director General,

DAN VALENTIN SIMA

 

 

 

Consilier Comp.Relații cu Mass-Media,

Denisa Cristescu

 

 

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER