18 octombrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

DILEMĂ: MUNICIPIUL GIURGIU MAI FACE PARTE DIN JUDEŢUL CU ACELAŞI NUME?

Acordarea unui mandat special ADI „Sănătate asigurată prin apă curată”, în vederea exercitării atribuţiilor de autoritate tutelară în relaţia cu operatorul regional SC Apa Service a fost tema unuia din cele mai aprig dezbătte puncte aflate pe ordinea de zi a celei mai recente şedinţe a Consiliului Local Giurgiu.

Aproape o oră s-au contrazis consilierii între ei, consilierii cu Executivul, consilierii cu reprezentanţii ADI sau Executivul cu cei din ADI.

Asta după ce, în urmă cu o lună, acelaşi Consiliu local lua în discuţie acelaşi subiect, proiectul fiind, atunci, respins.

Nici de această dată nu a fost altfel. În ciuda argumentelor aduse atât de grupul consilierilor liberali, cât şi de conducerea ADI, prezentă la şedinţă, cu toţii arătând că neadoptarea unui astfel de proiect va duce la situaţia în care municipiul ar putea fi obligat să restituie sume imense, folosite în proiectul de apă şi canalizare finanţat de Uniunea Europeană, la vot, proiectul a fost respins.

Dezbaterile au fost extrem de aprinse, nelipsind acuzaţiile şi – pe alocuri – chiar jignirile.

Interesantă a fost, însă, intervenţia primarului comunei Săbăreni, venit la Giurgiu pentru a încerca să convingă aleşii municipiului să nu „văduvească” celelalte localităţi de posibilitatea de a accesa, la rândul lor, astfel de fonduri pentru rezolvarea problemei reţelei de apă şi canalizare.

„Şi noi facem parte din acest judeţ… noi, adică locuitorii comunelor care, alături de municipiu, formează acest ADI. Am pornit cu toţii la acest drum, cu speranţa că vom putea accesa fonduri pentru a rezolva problema reţelelor de apă şi canalizare…

Noi, la Săbăreni, de exemplu, nu putem accesa niciun alt proiect pe această temă, pentru că facem parte din acel masterplan, prin urmare proiectul ADI este singurul ce poate să ne aducă în comună reţeaua de apă şi canalizare… Sunt primar de 20 de ani, timp în care am introdus reţeaua de gaze, am asfaltat comuna… dar acum suntem disperaţi, pentru că nu putem face nimic pentru a aduce şi reţeaua de apă.

Dumneavoastră, la Giurgiu, v-aţi văzut problema rezolvată… de ce refuzaţi acum să ne ajutaţi şi pe noi? Nu vă cerem nimic, nu vă cerem bani, vă cerem doar să acordaţi acel mandat, pentru ca ADI-ul să poată merge mai departe şi să putem avea şi noi, în comunele noastre, apă şi canalizare! Oare noi, cei din mediul rural, nu suntem tot ai acestui judeţ? Ori municipiul nu face parte din judeţ?”

Pledoaria edilului din Săbăreni, ca şi argumentele aduse de consilierii liberali (care au susţinut acest proiect) şi de conducerea ADI nu au avut, însă, succes, aşa că, supus la vot, proiectul de hotărâre a obţinut doar 6 voturi pentru, doi consilieri abţinându-se şi restul votând împotrivă.

În aceste condiţii, continuarea proiectelor pentru introducerea reţelelor de apă şi canalizare în comunele ce fac parte din ADI este pusă sub semnul întrebării, iar municipiul ar putea fi obligat să restituie sumele primite de la UE pentru proiectul derulat aici.

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER