În urmă cu circa 10 zile, jurnaliştii de la Libertatea realizau un reportaj în târgul de la Călugăreni, anunţând că data de 26 noiembrie era ultima zi în care acolo se mai puteau vinde animale. Motivul: târgul nu respectă „standardele UE” şi nu este autorizat.
Iar, potrivit edililor din localitate, nici nu se poate obţine autorizaţie pentru acel târg, pentru că este în zonă inundabilă.
Prin urmare, de luni, 27 noiembrie, în târgul de la Călugăreni este interzisă vânzarea animanelor. O lovitură dură atât pentru cumpărători – care, în apropierea sărbătorilor, adică exact în această perioadă, umpleau târgul de la Călugăreni, în căutatea porcului „perfect” de Crăciun, preferând, de departe, să cumpere de la ţărani, decât din supermarket – dar şi celor care vindeau aici animelele crescute în propriile gospodării.
Sunt mulţi cei care s-au revoltat împotriva acestei decizii şi care sunt convinşi că nu este deloc întâmplător faptul că, după 300 de ani de funcţionare, s-a descoperit că târgul de la Călugăreni nu mai poate fi folosit, exact înaintea sărbătorilor de iarnă!
Toşi sunt convinşi că este, de fapt, încă o lovitură dată micilor producători de la ţară, mai pe româenşte, celor care au crescut „pe bătătură” porci, tocmai în ideeea de a-i vinde în apropeirea Crăciunului, pentru a mai face rost de ceva bani.
În plus, cei de la DSV vin acum cu recomandări pentru cumpărători, atenţionându-i în mod special că:
„Dacă cel care a cumpărat porcul este verificat în trafic de autorităţi şi nu prezintă documentele sanitare veterinare necesare, cumpărătorul, dar şi vânzătorul sunt pasibili de sancţiuni.
Este interzisă sacrificarea porcilor şi comercializarea cărnii în târgurile de animale şi în vecinătatea acestora!
Este interzisă vânzarea porcilor vii, fără control sanitar veterinar, la „samsari”, sau în alte locuri neaprobate sanitar veterinar!”
Prin urmare, ce ne mai rămâne de făcut dacă vrem carne de porc de sărbători? Să cumpărăm din supermarket, nu?