Ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie – S.J.A. Giurgiu, cu sprijinul I.G.J.R.- Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Giurgiu, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu, au pus în executare ieri, 18.07.2022, un număr de 11 mandate de aducere la sediul unităţii de parchet, pentru tot atâţia suspecţi de săvârşirea unor infracţiuni de corupţie.
Totodată, s-au desfăşurat activităţi procedurale de ridicări de înscrisuri de la I.P.J. Giurgiu, într-o cauză penală având ca obiect infracţiuni de corupţie săvârşite de către doi agenţi de poliţie.
Astfel, primul poliţist este cercetat pentru luare de mită, în formă continuată, (32 de acte materiale) şi fals intelectual, iar cel de-al doilea pentru luare de mită, în formă continuată (19 acte materiale), constând în aceea că, în perioada martie-mai 2022, în cursul exercitării atribuţiilor de serviciu pe linie de supraveghere şi control al traficului rutier, au pretins şi primit, cu titlu de mită, sume de bani cuprinse între 100 şi 1000 de lei (la fiecare act material), de la conducătorii auto, pentru a nu dispune constatarea şi sancţionarea contravenţională a unor abateri rutiere săvârşite de către aceştia.
Primul poliţist este cercetat şi pentru faptul că, în luna aprilie 2022, a eliberat în fals o dovadă de reparaţie a autoturismului unui conducător auto, în care a atestat împrejurări necorespunzătoare adevărului, în referire la circumstanţele producerii avariilor autoturismului.
În cursul zilei de 18.07.2022 procurorul de caz a dispus măsura preventivă a reţinerii cu privire la cei doi poliţişti, iar ulterior, la data de 19.07.2022 a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva acestora, urmând ca cei doi inculpaţi să fie prezentaţi Tribunalului Giurgiu cu propunere de arestare preventivă.
În cauză, se mai efectuează acte de urmărire penală faţă de 9 suspecţi, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.
În prezent cercetările continuă, în vederea lămuririi cauzei sub toate aspectele.
La instrumentarea acestei cauze penale s-a beneficiat de sprijinul D.G.A. – Structura Centrală.
Precizăm că efectuarea în continuare a urmăririi penale sau dispunerea unor măsuri preventive reprezintă etape şi activităţi de urmărire penală reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, respectiv asigurarea unei bune desfăşurări a procesului penal, activităţi care nu pot în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
BIROUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE