28 noiembrie 2023

Distribuie articolul pe

Facebook

DOUĂ CENTRE DE EVALUARE PENTRU BOLNAVII COVID DESCHISE, DE MARȚI, ÎN JUDEȚ

După cum se știe, Guvernul a decis înființarea unor centre de evaluare în care pacienții confirmați COVID vor putea primi tratament în ambulatoriu.

La Giurgiu, DSP anunță – pe siteul oficial- că vor fi deschise două astfel de centre, la Spitalul Județean și la Spitalul Orașenesc Bolintin Vale.

Ambele centre vor funcționa în zilele lucrătoare (de luni până vineri), între orele 8.00 și 14.00, urmând a fi deschise marți, 25 ianuarie.

Un ghid elaborat de Ministerul Sănătății arată pașii ce ar trebui urmați după un rezultat pozitiv la testarea pentru COVID.

Astfel, dacă peroana respectivă nu are factori de risc, rămâne sub monitorizarea medicului de familie.

Cei care au, însă, cel puțin doi factori de risc, vor merge la aceste centre de evaluare .

Factorii de risc principali sunt: boli cardiovasculare, diabetul zaharat, obezitate, boli respiratorii cronice, insuficiență renală cronică, hepatopatii cronice, sistem imunitar deficitar, dar și vârsta de peste 65 de ani.

Bolnavii infectați cu virusul SARS-CoV-2 se vor putea prezenta în aceste centre fără bilet de trimitere, pe baza confirmării infecției printr-un test antigen rapid sau test NAAT/RT-PCR, pentru evaluarea stării de sănătate și pentru a primi tratament antiviral gratuit, în regim de spitalizare de zi, indiferent de statutul de asigurat.

În centrul de evaluare, pacientul este supus unor analize medicale, i se măsoară temperatura, saturația de oxigen, i se ia tensiunea, îi sunt evaluate simptomele.

Există și serviciu de evaluare imagistică, adică posibilitatea de a face o radiografie pentru a vedea dacă există afectare pulmonară.

După parcurgerea acestor pași, un medic va stabili schema de tratament, iar în centrele de evaluare vor putea fi prescrise inclusiv antivirale, medicamente care până acum erau disponibile exclusiv în spitale.

Ghidul Ministerului Sănătății cu privire la tratament reamintește că perioada de izolare s-a scurtat și este de 7 zile la persoanele vaccinate cu schemă completă și de 10 zile la persoanele nevaccinate.

Foarte important de știut – în măsura în care simptomele pe care le avem în perioada izolării la domiciliu se agravează, trebuie să sunăm la 112 sau să mergem la o cameră de gardă pentru a primi la timp tratamentul adecvat.

 

 

 

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER