20 mai 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

DSP GIURGIU – RECOMANDĂRI PENTRU A TRECE CU BINE PESTE ZILELE CANICULARE

Avand in vedere avertizarile meteorologice pentru temperaturi crescute peste 35 grade C, si tinand cont ca temperaturile mari  pot afecta grav functionarea organismului  cu efecte negative atat asupra sanatatii fizice , cat si  asupra celei psihice, va recomandam urmatoarele:

I.Recomandari cadru pentru prevenirea incidentelor in timpul perioadelor de temperaturi extreme:

 

1)Recomandari pentru populatia generala

  1. Evitati pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11,00-18,00;
  2. Daca aveti aer conditionat, reglati aparatul, astfel incat temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decat temperatura ambientala;
  3. Ventilatoarele nu trebuie folosite daca temperatura aerului depaseste 32 grade Celsius;
  4. Daca nu aveti aer conditionat in locuinta, la locul de munca, petreceti 2-3 ore zilnic in spatii care beneficiaza de aer conditionat ( cinematografe, spatii publice, magazine);
  5. Purtati palarii de soare, haine lejere si ample, de fibre naturale, de culori deschise);
  6. Pe parcursul zilei faceti dusuri caldute, fara a  va sterge de apa;
  7. Beti zilnic intre 1,5- 2 litri de lichide, fara a astepta sa apara senzatia de sete. In perioadele de canicula se recomanda consumul unui pahar de apa ( sau echivalentul acestuia) la fiecare 15-20 minute.
  8. Nu consumati alcool ( inclusiv bere sau vin) deoarecec acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii;
  9. Evitati bauturile cu continut ridicat de cofeina ( cafea, ceai, cola) sau de zahar ( sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;
  10. Consumati fructe si legume proaspete ( pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii) deoarece acestea contin o mare cantitatate de apa;
  11. O doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar cu apa;
  12. Evitati activitatile in exterior care necesita un consum mare de energie ( sport, gradinarit, etc);
  13. Aveti grija de persoanele dependente de voi ( copii, varstnici, persoane cu dizabilati) oferindu-le, in mod regulat lichide, chiar daca nu vi le solicita;
  14. Pastrati contactul permanent cu vecini, rude, cunostinte care sunt in varsta sau cu dizabilitati, interesandu-va de starea lor de sanatate.

 

 

 

  1. Cum putem sa limitam cresterea temperaturii in locuinte:
  • Inchideti ferestrele expuse la soare, trageti jaluzelele si/ sau draperiile;
  • Tineti ferestrele inchise pe toata perioada cat temperatura exterioara este superioara celei din locuinta;
  • Deschideti ferestrele seara tarziu, noaptea si dimineata devreme, provocand curenti de aer, pe perioada cat temperatura exterioara este inferioara celei din locuinta;
  • Stingeti sau scadeti intensitatea luminii artificiale
  • Inchideti orice aparat electrocasnic de care nu aveti nevoie.
  1. Recomandari pentru prevenirea aparitiei de imbolnaviri in randul copiilor

2.1 Pentru sugari si copiii mici

  1. Realizarea unui ambient cat mai normal, ferit de caldura, umiditate exscesiva si curenti de aer;
  2. Nu se recomanda introducerea de alimente noi in alimentatia sugarilor;
  3. Se va  realiza hidratarea corespunzatoare, iar pentru sugari mama va alapta ori de cate ori sugarul solicita;
  4. Copilul va fi imbracat lejer, cu hainute din materiale textile si nu va fi scos din casa decat in afara perioadelor caniculare din zi;
  5. Copiii vor primi apa, ceai foarte slab indulcit, fructe proaspete  si foarte bine spalate;
  6. Mamele care alapteaza trebuie sa se hidrateze corespunzator cu apa, ceai slab indulcit, sucuri naturale. Se va evita in acelasi timp consumul de cafea sau alcool si vor avea grija sa mentina o igiena riguroasa a sanului si evident igiena generala;
  7. L a cel mai mic semn de suferinta al copilului sau mamei, acestia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutica;
  8. Atentie deoasebita se va acorda conditiilor de igiena, atat pentru copil cat si pentru mama. Copilul va fi tinut cu hainute sau scutece curate si mama se va ingriji de igiena riguroasa a pielii acestuia. In acest sens copilul va fi imaiata cel putin o data pe zi, si obligatoriu seara la culcare, iar in restul timpului se va face toaleta locala, ori de cate ori este nevoie;
  9. Copiilor li se vor face dusuri la temperatura camerei.

 

2.2 Pentru copiii aflati in tabere

  • Se vor asigura conditii corespunzatoare de cazare;
  • Alimentele trebuie sa respite riguros normele de igiena si sa fie proaspete;
  • Se va avea grija de hidratarea corespunzatoare a copiilor ;
  • Copiii vor fi supravegheati, iar locul de joaca va fi amplasat la umbra, in afara orelor de  canicula, avand capul protejat de palariute.
  • Scaldatul, acolo unde e cazul, va fi facut sub absoluta supraveghere a insotitorului;
  1. Recomandari pentru persoanele varstnice si cu afectiuni cronice
  2. a) Creearea unui ambient care sa nu suprasolicite  capacitatea de adaptare a organismului;
  3. b) Hidratarea corespunzatoare cu apa , ceai slab indulcit, sucuri naturale de fructe;
  4. c) Alimentatia va  fi predominant din legume si fructe proaspete;
  5. d) Se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalatii frigorifice functionale de pastrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor usor perisabile;
  6. e) Se recomanda evitarea consumului de alcool si cafea in timpul caniculei;
  7. f) Se va evita circulatia in perioadele de varf ale caniculei sau daca este absolut necesar se va folosi imbracaminte usoara, precum si palarie de protectie pe cap;
  8. g) Persoanele care sufera de anumite afectiuni isi vor continua tratamentul conform indicatiilor medicului. Este foarte util ca in aceste perioade, persoanele cu afectiuni cronice, cardiovasculare , hepatice, renale, pulmonare, de circulatie, mentale sau cu hipertensiune sa consulte medicul curant in vederea adaptarii schemei terapeutice la conditiile existente;
  9. h) Mentinerea cu rigurozitate a igienei personale.

 

 

 

 

 

 

  1. Recomandari  pentru persoanele care prin natura activitatilor lor depun un efort fizic deosebit
  2. a) Acestia vor incerca dozarea efortului in functie de perioadele zilei incercand sa evite excesul de efort in varfurile de canicula. Daca valorile de caldura sunt foarte mari se va proceda la stoparea activitatii.
  3. b) Se va asigura hidratarea corespunzatoare cu apa minerala, apa plata sau apa cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai slab indulcit, sucuri naturale de fructe  facute in casa  fara adaos de conservanti;
  4. c) Este total contraindicat consumul de cafea si alcool in aceasta perioada;
  5. d) Utilizarea unui echipament corespunzator din materiale vegetale si echipament pentru protejarea capului de  efectele caldurii excesive.

 

  1. Recomandari pentru angajatori:

 

5.1. Pentru ameliorarea conditiilor de munca:

  1. a) Reducerea intensitatii si ritmului activitatii fizice;
  2. b) Asigurarea ventilatiei la locul de munca;
  3. c) Alternarea efortului dinamic cu cel static;
  4. d) Alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer.

 

5.2.Pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor

  1. a) Asigurarea necesarului de apa potabila, cate 2-4 litri / persoana/ schimb;
  2. b) Asigurarea echipamentului individual de protectie;
  3. c) Asigurarea de dusuri.

 

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER