27 iulie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

DUPĂ CANICULĂ, FURTUNI. COD PORTOCALIU DE VIJELII MIERCURI LA GIURGIU

Județul Giurgiu se află sub incidența unui cod portocaliu de intensificări ale vântului și vijelii puternice, până la ora 02:00. Potrivit meteorologilor, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin rafale de 70-90 km/h și izolat de peste 100 km/h, vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină. În intervale scurte de timp, de una până la 3 ore, cantitățile de apă vor fi de 30-40 l/mp și izolat peste 50-60 l/mp.
Pompierii militari sunt pregătiți să acționeze în sprijinul populației cu mijloacele tehnice de intervenție din dotare, alături de autoritățile locale și de cele din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Giurgiu.

Pentru a preveni inundațiile:

– curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
– nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Înainte și pe timpul vijeliilor:
– întrerupeți activitățile în aer liber și adăpostiți-vă în locuințe sau în spații care să vă asigure protecția; închideți ușile și ferestrele;
– fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;
– parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
– îndepărtați copacii sau ramurile uscate, care pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;
– nu atingeți firele căzute la pământ.

Reamintim faptul că, în condiții de vânt puternic, folosirea focului deschis în gospodării sau arderea vegetației uscate sunt foarte periculoase, fiind și interzise. Vântul poate propaga focul, într-un timp foarte scurt, la clădiri, depozite sau chiar la păduri. Pentru a preveni incendiile, nu trebuie aruncate resturi de țigară sau bețe de chibrit aproape de căpițele de fân sau de locurile în care sunt depozitate furaje, lemne de foc, substanțe inflamabile sau alte materiale combustibile.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Furtună

 

facebook,com – ISU GIURGIU

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER