27 iulie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

EXPIRĂ CODUL PORTOCALIU. PESTE 3.000 DE HECTARE SUB APĂ, ÎN JUDEŢUL GIURGIU

Cu trei ore înainte de expirarea oficială a codului portocaliu de inundaţii, CJSU anunţa, duminică dimineaţă, situaţia la zi în judeţ:

„1. Avertizări:

Județul Giurgiu se află sub avertizare hidrologică COD PORTOCALIU în perioada 09.03, ora 13:00 – 11.03, ora 12:00, fenomenele vizate fiind reprezentate de creșterile de debite pe râurile Neajlov și Câlniștea.

  1. Situaţia drumurilor din judeţ este următoarea:
Nr. crt. Drum/ localităţi Stare drum
1 DJ 412 C

(din cauza podului provizoriu dintre localitățile Goleasca și Uiești)

Închidere temporară a circulaţiei din cauza revărsării râului Dâmbovnic și a topirii zăpezii – cu alternativă de rută ocolitoare pe DJ 601 Mârșa – Roata de Jos – Crevedia
2 DJ 503 A – între Răsuceni și Răsucenii de Sus Închidere temporară a circulaţiei din cauza revărsării râului Câlniștea și a topirii zăpezii (drumul este acoperit cu apă pe o porțiune de circa 0.5 km, într-o vale)

 

  1. Hotărâri CJSU Giurgiu

Având în vedere prezenta atenționare hidrologică, precum și faptul că la stațiile hidrometrice Vadu Lat (râul Neajlov) și Crovu (râul Glavacioc) nivelurile și debitele se situează peste cotele de atenție, președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a dispus intrarea în dispozitivul de apărare a C.L.S.U. (Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență) riverane râurilor Neajlov și afluenților acestora, începând cu data de 08.03.2018, ora 10:00.

  1. Situație operativă și U.A.T.-uri afectate

În acest moment, la nivel județean, unitățile administrativ-teritoriale Crevedia Mare, Bucșani și Răsuceni, sunt afectate de creșterile debitelor râurilor, respectiv topirea zăpezii, astfel:

– 6 anexe gospodărești;

– 6 fântâni;

– 2620 hectare teren agricol;

– 20 hectare teren agricol însămânțat;

– 200 hectare pășune;

– 2 poduri, unul pe DJ 503 A și unul (provizoriu) pe DJ 412C;

– DJ – 0,5 km;

  1. A) Pe raza comunei Crevedia Mare, ca urmare a revărsării râului Neajlov și a topirii zăpezii sunt afectate:

– aproximativ 115 hectare de teren agricol;

– 90 de hectare de pășune.

  1. B) Pe raza comunei Bucșani sunt afectate:
  2. ca urmare a revărsării râului Dâmbovnic și a topirii zăpezii:

– 1 pod provizoriu peste râul Dâmbovnic (podul de pe DJ 412 C) deversat de o lama de apă de circa 30 cm;

– 45 hectare pășune;

– 5 hectare teren agricol.

  1. b) ca urmare a revărsării râului Neajlov și a topirii zăpezii:

– Pepiniera Bucșani SC MIOROD SRL pe o portțiune de 400 m, cu un luciu de apă de 30cm;

– 15 hectare pășune;

– 20 hectare teren agricol însămânțat.

  1. C) Pe raza comunei Răsuceni sunt afectate:
  2. a) ca urmare a revărsării râului Câlniștea:

– 6 anexe gospodărești;

– 6 fântâni.

  1. b) ca urmare a topirii zăpezii:

– 1 pod;

– 2500 hectare teren arabil;

– 50 hectare pășuni;

– 6 fântâni (aceleași anterior menționate, acestea fiind afectate atât de revărsarea râului Câlniștea, cât și de topirea zăpezii).

 

De menționat este faptul că, la momentul actual, nicio locuință nu este afectată de topirea zăpezii sau creșterea debitelor râurilor și nici nu există localități izolate.

De asemenea, pe raza U.A.T.-uri anterior menționate se face monitorizarea permanentă a modului de evoluție a cotelor râurilor, în scopul intervenției în timp oportun dacă situația o va impune. La momentul actual se acționează cu o motopompă de mare capacitate (17.000 l/min), în localitatea Călugăreni, în scopul reducerii riscului de inundare a gospodăriilor amplasate în zone posibil a fi afectate, ținând cont de situația operativă din anii anteriori.

 

 

  1. Situația hidro-meteorologică

Din punct de vederea meteorologic, în ultimele 24 de ore, pe raza județului, nu s-au înregistrat precipitații la niciun post hidrometric și nici nu s-au semnalat alte fenomene meteorologice periculoase.

În ceea ce privește situația hidrologică, râurile interioare care străbat teritoriul județului, au regim de curgere normal, nivelurile și debitele fiind în scădere pe râurile Neajlov și Dâmbovnic amonte de stația hidrometrică Vadu Lat și în creștere în aval. Astfel, s-a înregistrat depășirea cotelor de inundație pe râul Neajlov – secțiunea Călugăreni și pe râul Glavacioc – secțiunea Crovu, precum și a celor de atenție pe râul Neajlov – secțiunea Vadu Lat si pe râul Sabar – secțiunea Poenari.

Astfel, în data de 11.03.2018, în jurul orei 06:00, situația cotelor înregistrate de stațiile hidrometrice din județ se prezenta astfel:

  1. Stația hidrometrică de la Vadu Lat, de pe râul Neajlov:

– nivel: 168 cm, cu 18 de cm peste cota de atentie și 32 cm sub cota de inundație, în scădere cu 30 cm față de nivelul înregistrat la ora 21:00 (10.03.2018);

  1. Stația hidrometrică de la Călugăreni, de pe râul Neajlov:

– nivel: 260 cm, aflat la cota de inundatie cota de inundație, în creștere cu 8 cm față de nivelul înregistrat la ora 21:00 (10.03.2018);

  1. Stația hidrometrică de la Crovu, de pe râul Glavacioc:

– nivel: 260 cm, cu 10 cm peste cota de inundaíe și 40 cm sub cota de pericol, în scadere cu 3 cm față de nivelul înregistrat la ora 21:00 (10.03.2018);

  1. Stația hidrometrică de la Poenari, de pe râul Sabar:

– nivel: 164 cm, cu 16 cm sub cota de atentie, în scadere cu 14 cm față de nivelul înregistrat la ora 00:00.”

 

 

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER