8 septembrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

FINAL DE FESTIVAL, FINAL DE STAGIUNE PENTRU TEATRUL ”TUDOR VIANU”

Ca de fiecare dată, după un eveniment importat, reprezentanții Teatrului ”Tudor Vianu” fac o mini-cronică. De data aceasta, este vorba despre festivalul la care au participat, în aceste zile, în Serbia, festival ce a încheiat, practic, această stagiune:

”Când am plecat din Novi Sad se încheiase în splendida vilă Stankovici din Čortanovci (construită pe la 1930 în stil medieval de un medic al lui Tito) festivalul de teatru „NOVI TVRĐAVA TEATAR” şi începea în Fortăreaţa Petrovardin marele festival de muzică EXIT.

Aflat la a 5-a sa ediţie în regiunea Vojvodina, festivalul de teatru din Serbia a găzduit între 3 şi 9 iulie „Barufe” după Carlo Goldoni – o coproducţie  Slovenia, Italia şi Serbia, „Piatra goală” – realizată de Centrul Cultural „Vuk Stefanovic Karadzic” din Belgrad, Serbia, „Spațiu pentru Revoluție” – creaţie a Companiei de dans Bitef din Belgrad, Serbia, „Evgheni Oneghin” adaptare după Alexandr Pușkin – spectacol al Teatrului de Tineret din Novi Sad, Serbia, „Parada” de Alexandr Galin – cu Teatrul Tudor Vianu din Giurgiu, România şi „Regele Lear” adaptare după William Shakespeare – adusă pe scenă de Teatrul Național, Sarajevo, Bosnia și Herțegovina. „NOVI TVRĐAVA TEATAR” are o echipă extraordinară de organizatori şi a fost o gazdă excelentă pentru toate teatrele invitate. Selecţia riguroasă a doamnei Vida Ognjenovici a inclus subiecte şi producţii  clasice şi adaptări moderne sub sloganul „Înainte ca roboții să preia lumea”.

https://www.tvrdjavateatar.com/vesti

 

Actorii noştri au avut un public atent şi cultivat care i-a apreciat cu lungi aplauze. Principalele personaje, Nikolai (Cosmin Creţu, actor şi regizor) şi Dolores (Vlad Bînzoiu) au impresionat spectatorii cu profunzimea mesajului şi intensitatea interpretării. Raluca Botez, Şerban Chiţu, Oana Dragne şi Laura Voicu au creat cu meşteşug actoricesc atmosfera tensionată şi au adus emoţie artistică scenelor. Spectacolul a avut un ritm deosebit de bun. Întreaga echipă tehnică a susţinut – ca întotdeauna – reuşita Teatrului din Giurgiu. O ploaie năprasnică a mutat însă spectacolul „Parada” în oraş, în sala TEATRULUI NOVI SAD, în loc de scena în aer liber din Čortanovci, ceea ce a făcut ca o parte din publicul anunţat prin program să nu poată veni. De altfel, o seară mai târziu, acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu „Regele Lear” al teatrului bosniac.

Pe 10 iulie a avut loc Gala premiilor. Festivalul a avut ca mare câştigător piesa Evgheni Oneghin jucată de echipa Teatrului de Tineret din Novi Sad. Am aplaudat energia şi implicarea actorilor chiar dacă cu câteva clişee (pentru cine citeşte piesa originală se observă ironia regizorului când, de dragul publicului, la o petrecere dată de aristocraţia rusă se dansează cazacioc).  Premiul pentru cea mai bună actriţă l-a binemeritat Kristina Savkov în rolul Tatianei şi premiul pentru cea mai bună regie l-a luat tânărul Boris Liješević pentru acelaşi spectacol.

De vă semnalăm acest detaliu? Fiindcă pe 1 noiembrie la ora 19:00,  Festivalul Internaţional al Teatrelor Dunărene FITeD 2018 vă va prezenta acest spectacol în Giurgiu, în Sala Mare a Teatrului Tudor Vianu!

Prin participarea cu vervă şi cu profesionalism la un festival de înaltă ţinută artistică cum este „NOVI TVRĐAVA TEATAR”, fiind invitată şi selecţionată, tânăra trupă a TEATRULUI TUDOR VIANU intră în acest an într-o etapă nouă a afirmării sale – de comparaţie şi recunoaştere – ca purtător de mesaj al artei interpretative româneşti în străinătate. O vacanţă binemeritată îi va apropia pe actori, regizori şi scenografi de următoarele premiere pe care le vor oferi publicului până la sfârşitul anului 2018.

 

Teatrul Tudor Vianu vă urează o vară frumoasă!

 

Giurgiu, 12 iulie 2018”

 

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER