25 noiembrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

FOCARELE DE PESTĂ PORCINĂ ȘI GRIPĂ AVIARĂ, DAR ȘI CUMPĂRĂTURILE DE PAȘTE – ”ȚINTELE” DSVSA ÎN ACEASTĂ PERIOADĂ

Facem precizarea ca la ora acuala la nivelul judetului Giurgiu evolueaza un numar de 2 (doua) focare Gripa Aviara si 4 (patru) focare Pesta Porcina Africana.

Pentru prevenirea aparitiei de noi focare ale celor doua boli amintite, in perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale, cand se estimeaza a fi o masiva circulatie de animale destinate comercializarii in special fara documente sanitare veterinare reprezentantii DSVSA Giurgiu impreuna cu cei din cadrul I.P.J.Giurgiu, vor organiza controale in trafic. Vor fi vizate animalele din speciile suina respectiv pasarile si produsele alimentare provenite de la acestea. In plus, echipele mixte de control vor monitoriza si transportul mieilor vii, mai precis legalitatea acestora din punct de vedere sanitar veterinar.

Direcția Sanitară și pentru Siguranța Alimentelor GIURGIU desfășoară controale tematice cu ocazia Sărbătorilor Pascale. Sunt verificate toate tipurile de unități: abatoare, unități de tranșare a cărnii, unități de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală, carmangerii, măcelării, piețe agro-alimentare, pizzerii, cantine, unități de catering, restaurante, pensiuni, cofetării, patiserii, cafenele, supermarketuri, magazine și depozite alimentare.

Controalele sunt efectuate deoarece ne dorim ca unitățile de alimentație publică și operatorii din industria alimentară să respecte condițiile sanitare veterinare, condițiile de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate produsele alimentare, iar în această perioadă să nu existe toxiinfecții alimentare.

O atenție deosebită va fi acordată cărnii de miel, ouălor și produselor din ouă, laptelui și produselor din lapte, respectiv altor produse tradiționale care se consumă în perioada sărbătorilor Pascale.

Acțiunile de control vor avea în vedere modul în care sunt respectate următoarele cerințe:

Pentru carnea de miel:

– loturile de carne de miel sunt livrate din abatoare și sunt însoţite de certificat sanitar-veterinar;

– carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate temporar (dacă va fi cazul), se obţine numai la cererea directă a consumatorilor şi numai după efectuarea examenului ante şi post mortem, neputând fi livrată, în vederea comercializării, către alte unităţi din domeniul alimentar, înregistrate/autorizate sanitar veterinar;

– marcarea carcaselor de miei se realizează cu respectarea prevederilor legale, referitoare la marcarea şi certificarea sanitar-veterinară a cărnii proaspete şi la marcarea produselor de origine animală destinate consumului uman;

– marcarea cărnii de miel, rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate temporar, se realizează cu o marcă de sănătate specială de formă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul judeţului, urmat de codul numeric acordat de DSVSA Giurgiu;

– depozitarea şi comercializarea cărnii de miel trebuie să se realizeze în spaţii adecvate, cu asigurarea temperaturii şi a stării de igienă corespunzătoare;

– respectarea pe timpul transportului a temperaturilor pentru carnea de miel în stare refrigerată sau congelată.

Pentru ouă şi produse din ouă destinate consumului uman:

– producătorii şi comercianţii care valorifică ouă pentru consum uman, fermele producătoare şi centrele de ambalare ouă trebuie să fie autorizate/înregistrate sanitar-veterinar, conform legislaţiei sanitar-veterinare în vigoare;

– transportul ouălor trebuie să se efectueze numai în mijloace auto autorizate sanitar-veterinar, iar, pe întreaga perioadă de depozitare şi comercializare, să fie asigurate temperatura şi igiena corespunzătoare;

– ouăle trebuie să fie marcate cu codul producătorului şi să provină din centre de ambalare ouă autorizate, în conformitate cu prevederile privind standardele de comercializare aplicabile ouălor;

– este interzisă comercializarea ouălelor cu coaja crăpată și/sau lovită, acestea urmând să fie retrase de la comercializare şi, ulterior, dirijate către o unitate de neutralizare sau prelucrare tehnică;

Pentru lapte şi produse din lapte:

– micii producători, care comercializează lapte şi brânzeturi în pieţele agroalimentare şi târguri, trebuie să fie înregistraţi sanitar-veterinar, conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr.111/2008;

– laptele crud, care este destinat vânzării directe sau prelucrării în brânzeturi, trebuie să provină de la animale sănătoase, crescute în ferme/exploataţii autorizate/înregistrate sanitarveterinar și care nu suferă de boli, care pot fi transmise la om prin intermediul laptelui și produselor lactate;

– micii producători, care vând direct lapte crud şi produse din lapte către consumatorul final în pieţele agroalimentare şi târguri, trebuie să deţină carnete de sanătate pentru animalele de la care provine laptele, conform Ordinului mai sus menţionat;

– brânzeturile destinate comercializării de către micii producători trebuie expuse la vânzare în spaţii special amenajate din pieţe agroalimentare şi târguri, în vitrine destinate acestui scop, în recipiente (tăvi) confecţionate din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat (plastic, ceramică, inox etc);

– brânzeturile să fie protejate corespunzător împotriva contaminării pe durata transportului şi a expunerii la vânzare către consumatorul final (de exemplu: în recipiente din material plastic, pungi din plastic etc);

– în cazul în care, transportul şi păstrarea brânzeturilor, în vederea vânzării directe către consumatorul final, se realizează în recipiente confecţionate tradiţional din lemn (putini), acestea trebuie să fie curate şi identificate corespunzător, pentru asigurarea trasabilităţii produselor şi prevenirea contaminării;

– comercializarea brânzeturilor în pieţele agroalimentare şi târguri se va face numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare, de unică folosinţă (pungi de plastic alimentare, hârtie cerată alimentară etc.), sau alte tipuri de recipiente curăţate şi igienizate corespunzător;

– trebuie să fie asigurată trasabilitatea laptelui și brânzeturilor obţinute de micii producători, prin utilizarea unor metode de identificare/etichetare, care să conţină menţiuni referitoare la denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii, data obţinerii, cum ar fi: aplicarea pe ambalajul de transport sau desfacere a unor etichete adezive; utilizarea de pungi imprimate; afişarea, în momentul expunerii la vânzare şi pe toată perioada comercializării, a unor informaţii înscrise pe tăbliţe şi/sau panouri aplicate deasupra sau în dreptul produsului prezentat etc.

Facem apel la cumparatorii de produse traditionale specifice acestor sarbatori- cozonaci, pasca, prajituri, peste si nu in ultimul rand oua, ca aceste sortimente sa fie achizitionate din unitati autorizate /inregistrate sanitar veterinar.

De asemenea persoanele care sacrifica porci in gospodariile proprii pentru consumul familial sau si pentru comercializare, sa se prezinte la medical veterinar de libera practica imputernicit din localitate pentru efectuarea examenului trichineloscopic si a predea crotalia auriculara de la animalul respectiv.

DSVSA GIURGIU

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER