27 iulie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

GREUTĂȚILE CU CARE SE CONFRUNTĂ MUNICIPIUL GIURGIU AU AJUNS ÎN ATENȚIA PARLAMENTULUI EUROPEAN

În calitatea sa de eurparlamentar, liderul PNL Giurgiu, Dan Motreanu a vorbit colegilor săi din Parlamentul European despre problemele cu care se confruntă municipiul Giurgiu, solicitând sprijin pentru depășirea situației:

”𝐏𝐥𝐞𝐧𝐮𝐥 𝐏𝐚𝐫𝐥𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧 𝐚 𝐚𝐝𝐨𝐩𝐭𝐚𝐭 𝐚𝐬𝐭𝐚̆𝐳𝐢 𝐨 𝐫𝐞𝐳𝐨𝐥𝐮𝐭̦𝐢𝐞 𝐥𝐚 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐦 𝐥𝐮𝐜𝐫𝐚𝐭 𝐢̂𝐧 𝐂𝐨𝐦𝐢𝐬𝐢𝐚 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐝𝐞𝐳𝐯𝐨𝐥𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐫𝐞𝐠𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚̆ (𝐑𝐄𝐆𝐈) 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚 𝐚𝐧𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚 𝐬̦𝐢 𝐬𝐨𝐥𝐢𝐜𝐢𝐭𝐚 𝐬𝐨𝐥𝐮𝐭̦𝐢𝐢, 𝐢𝐧𝐜𝐥𝐮𝐬𝐢𝐯 𝐟𝐨𝐧𝐝𝐮𝐫𝐢, 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐝𝐞𝐩𝐚̆𝐬̦𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐫𝐨𝐯𝐨𝐜𝐚̆𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐞𝐜𝐨𝐧𝐨𝐦𝐢𝐜𝐞 𝐬̦𝐢 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥𝐞 𝐜𝐮 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐟𝐫𝐮𝐧𝐭𝐚̆ 𝐨𝐫𝐚𝐬̦𝐞𝐥𝐞 𝐢̂𝐧 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐨𝐚𝐝𝐚 𝐩𝐨𝐬𝐭-𝐂𝐎𝐕𝐈𝐃-𝟏𝟗.

În primul rând, am evidențiat faptul că redresarea economică post-Covid și dezvoltarea orașelor va fi acum îngreunată considerabil de creșterea prețurilor la energie. Am prezentat situația unui municipiu din România – Giurgiu (dar nu este singurul caz). După ce a suportat cheltuielile pentru limitarea pandemiei, administrația se află acum în pragul incapacității de plată datorită exploziei prețurilor la energie. Sunt amenințate restul serviciilor publice, precum agentul termic sau salubritatea, și, foarte grav, administrației îi este imposibil să cofinanțeze proiectele europene deja câștigate, nemaifiind vorba de a finanța sau atrage proiecte noi. Stagnează astfel dezvoltarea unei întregi comunități.
Am solicitat Comisiei Europene adoptarea de măsuri pentru a consolida reziliența pieței europene a energiei, cu scopul de a reduce dependența de factorii externi și de a asigura energie la prețuri normale. În plus, am cerut încurajarea și finanțarea de programe masive de izolare a clădirilor și de instalare de panouri solare pe acoperișuri, pentru a spori autonomia energetică a clădirilor publice și private.
Am constatat, din exemplele altor țări, că o bună organizare administrativ-teritorială este un pilon de bază al dezvoltării urbane și al rezilienței în perioade critice. În România, avem numeroase unități administrativ-teritoriale care nu dispun de suficiente venituri proprii pentru a-și asigura buna funcționare și nici pentru a oferi locuitorilor servicii publice de calitate. Ele au nevoie de echilibrarea constantă a bugetelor prin sume alocate de la bugetul de stat. De aceea, capacitatea acestor unități de a atrage fonduri europene sau investiții este limitată, fiind condamnate la sub-dezvoltare și la depopulare pe termen lung.
Astfel, una din prioritățile mele în raportul adoptat astăzi a fost să solicit Comisiei Europene să prezinte recomandări privind organizarea și reforma administrativ-teritorială și să încurajeze statele UE sa facă schimburi de bune practici în acest sens. Consider absolut necesar sa analizăm modele eficiente de organizare și cooperare teritorială pentru a putea stabili elementele necesare unei reforme solide care să apropie performanța administrațiilor noastre și nivelul de trai al concetățenilor noștri de celelalte regiuni ale Europei.
În grupul PPE, dorim să întărim participarea orașelor la procesul decizional și la politicile UE. De aceea, am solicitat acordarea unei finanțări mai directe din partea UE pentru autoritățile locale și regionale. Astfel putem îmbunătăți eficiența, asigura coerența și reduce sarcinile administrative în gestionarea fondurilor europene.
Un bun exemplu în acest sens îl reprezintă Inițiativa europeană privind dezvoltarea urbană, parte a Fondului European de Dezvoltare Regionala (FEDR). Aceasta va dispune de un buget de 400 milioane de euro pentru perioada 2021-2027, va fi accesibilă autorităților locale și va avea ca obiectiv o mai buna conectare a orașelor cu inițiativele relevante la nivelul UE. Inițiativa va combina trei direcții principale de activitate: sprijin pentru consolidarea capacităților administrative, sprijin pentru acțiuni inovatoare și sprijin pentru cunoaștere, dezvoltarea politicilor și comunicare. Acțiunile și alte detalii vor fi anunțate în cursul anului 2022.” – anunță europarlamentul Dan Motreanu, pe pagina sa oficială.

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER