Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) anunţă, joi, că alte două persoane, doi bărbaţi din Capitală respectiv judeţul Giurgiu, au murit din cauza virusului gripal, numărul total de decese de la începutul sezonului rece ajungând la 50.
Potrivit INSP, este vorba despre un bărbat în vârstă de 71 de ani, din Bucureşti, şi de un alt bărbat, în vârstă de 42 de ani, din judeţul Giurgiu. Ambii sufereau şi de alte probleme de sănătate, niciunul nefiind vaccinat antigripal.
De la debutul sezonului 2017-2018, numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la 50.
Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT) anunţă că sunt sunt în registrate peste 780 de cazuri de gripă, cele mai multe fiind în Bucureşti, Iaşi şi Constanţa.
Activitatea gripală a evoluat cu intensitate mare în Bucureşti, Constanţa, Iaşi şi Olt şi medie în Bihor şi Argeş, cu răspândire regională în sud şi sud-est şi cazuri sporadice în alte judeţe.
La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinic, infecţii acute respiratorii şi pneumonii) a fost de 134922, cu 51.3% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămâna a sezonului precedent (89175) şi cu 4.4% mai mare faţă de cel înregistrat în săptămâna precedentă (129165).
Potrivit sursei citate, până la dată de 18.02.2018 au fost vaccinate antigripal peste 950.000 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.
Ministerul Sănătăţii a transmis populaţiei o serie de măsuri care trebuie luate la nivelul atât al spitalelor, şcolilor sau al farmaciilor, cât şi de fiecare persoană în parte, pentru a preveni eventuale îmbolnăviri cu gripă. Astfel, managerii de spitale au obligaţia să se asigure că sunt respectate cu stricteţe măsurile igienico-sanitare în unităţile sanitare şi că personalul medical are la dispoziţie şi poartă echipamentul de protecţie.De asemenea, Ministerul Sănătăţii a solicitat direcţiilor de sănătate publică să prezinte, în cel mai scurt timp, o situaţie a stocurilor de medicamente antivirale specifice pentru gripă existente în spitale şi, după caz, să solicite suplimentarea stocurilor, astfel încât să fie disponibile medicamentele necesare pentru tratamentul pacienţilor internaţi.
Şi farmaciile trebuie să se asigure că au medicamente şi produse necesare prevenirii şi tratării gripei.
Totodată, avertizează MS, este necesar ca în grădiniţe şi scoli, în fiecare dimineaţă, cadrele medicale să realizeze un triaj, astfel încât să poată fi evitată răspândirea virusului gripal.
www.mediafax.ro