27 iulie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

ÎN AN CENTENAR, GIURGIU ARE UN CETĂȚEAN DE ONOARE… SPECIAL

Directorul Euroregiunii Danubius, Lili Borisova Gancheva, a primit joi, în şedinţa ordinară a Consiliului Local Municipal Giurgiu, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Giurgiu pentru activitatea de o viaţă dedicată cooperării transfrontaliere în euroregiunea Giurgiu-Ruse.

„Lili Gancheva este româncă, chiar dacă este de naţionalitate bulgară, prin respectul pe care îl are faţă de România, Giurgiu şi giurgiuveni şi cred că în an Centenar această galerie a cetăţenilor de onoare se înnobilează prin conferirea acestui titlu doamnei Lili Gancheva”, a declarat primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu.

El spune că solicitarea de acordare a titlului de cetăţean de onoare al municipiului Giurgiu a venit din partea mai multor oameni de cultură şi artă, istorici din având în vedere contribuţia deosebită pe care Lili Gancheva a avut-o timp de aproape trei decenii la creşterea nivelului de dezvoltare a cooperării între cele două regiuni, Giurgiu-Ruse. În această perioadă s-au înregistrat 25 de proiecte europene câştigate şi implementate cu succes în domeniile cultural, al situaţiilor de urgenţă, educaţiei, sportului, de promovare a cărţii şi artei, istoriei, tradiţiei şi democraţiei.

„De asemenea, statul român prin ambasadorul său de la Sofia i-a acordat o diplomă cu ocazia împlinirii a 140 de ani de relaţii diplomatice între România şi Bulgaria pentru că din anul 2002 face cunoscut oraşul Giurgiu în presa bulgară şi devine autorul unui ghid al Bucureştiului în limba bulgară, dar şi al unei cărţi despre presa din România în limba română. Lili Borisova Gancheva şi-a dedicat jumătate din viaţă cooperării transfrontaliere Giurgiu-Ruse, revenindu-i meritul acestei colaborări între cele două comunităţi”, a adăugat Nicolae Barbu.

Lili Gancheva a spus că la Giurgiu se simte ca acasă.

„Mă simt între cer şi pământ, mulţumesc domnului primar, consilierilor municipali şi tuturor celor cu care am colaborat, vreau să vă spun din suflet că aici mă simt ca româncă, ca giurgiuveană, mă simt ca acasă, vă simt ca familia mea, mulţumesc din suflet! Cea mai importantă pentru mine a fost această încredere pe care am primit-o. Permiteţi-mi să dedic această onoare şi soţului meu care ar fi fost foarte fericit şi mândru dacă vedea ce se întâmplă”, a declarat Lili Gancheva.

Lili Gancheva s-a născut la Ruse la data de 29 iulie 1954, a învăţat la Şcoala Hristo Botev din Ruse, a absolvit Universitatea St. Clement din Ohrid, secţia de filologie şi filozofie având ca specializări limba română şi tehnologia informaţiei.

Din anul 1979 până în 2002 a fost şef serviciu la Biblioteca Regională din Ruse, iar din 2002 a devevenit expert responsabil cu relaţii transfrontaliere în regiunea Giurgiu- Ruse şi liantul permanent al acestor colaborări.

www.agerpres.ro

foto: opiniagiurgiu.ro

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER