22 iunie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

ÎN CAZ DE RĂZBOI, MAI PUȚIN DE 10% DIN POPULAȚIA MUNICIPIULUI AR AVEA LOC ÎN ADĂPOSTURILE FUNCȚIONALE!

Comisia specială constituită la nivelul județului pentru a verifica starea dăposturilor de protecție civilă și-a încheiat verificările, iar rezultatele sunt dezastruoase: la nivelul municipiului, doar 3 adăposturi sunt funcționale!

Este vorba despre adăposturile amenajate la sediile AJFP (Direcția de Finanțe) – Bld. București, nr. 12, Consiliului Judeţean – Bld. Bucureşti, nr. 10 și Parchetului de pe langă Tribunalul Giurgiu – Bld. Bucureşti, nr. 57, adăposturi a căror capacitate totală este de 4.780 de persoane.

Aceasta însemnaă mai puțin de 10% din populația municipiului, populație care, conform datelor oficiale, este de aproximativ 65.000 de persoane.

Prefectura Giurgiu anunță, într-un comunicat de presă, rezultatele concrete ale acestor verificări:

”Ca urmare a verificărilor/inspecțiilor efectuate de către comisia mixtă desemnată la nivelul Instituţiei Prefectului – judeţul Giurgiu, la adăposturile de protecție civilă existente în municipiul Giurgiu şi în oraşul Bolintin Vale,vă aducem la cunoștință că au fost centralizate următoarele rezultate:

 

 • La nivelul municipiului Giurgiu:
 • Numărul redus al adăposturilor de protecție civilă operative (3 din 29);
 • Garniturile de la UME și OME neetanșe, neconforme sau inexistente(26 din 29);
 • Adăposturile de protecție civilă sunt neigienizate (19 din 29);
 • Adăposturile de protecție civilă au țevi și conducte în interior (13 din 29);
 • Instalații filtroventilație nefuncționale sau lipsă (5 din 29);
 • Lipsă instalații electrice (3 din 29);
 • Instalație sanitară lipsă sau nefuncțională/dezafectată (13 din 29);
 • Adăposturile de protecție civilă sunt inundate sau parțial inundate, în urma ploilor (5 din 29);
 • Lucruri necorespunzătoare depozitate în adăposturile de protecție civilă.

 

 • La nivelul orașului Bolintin Vale:
 • Adăpostul de protecție civilă din cadrul Primăriei orașului Bolintin – Vale este neoperativ: Garniturile de la UME și OME sunt inexistente, spațiul este neigienizat, instalațiile de filtroventilație, sanitară și electrică lipsesc.

 

Având în vedere faptul că orașul Mihăilești nu dispune de niciun adăpost de protecție civilă, a fost transmisă oadresă către Primărie, prin care a fost solicitată dispunerea măsurilor necesare pentru identificarea unor noi spații care să poată fi folosite cu destinația de adăposturi de protecţie civilă, în virtutea respectării normelor legale și totodată a luării celor mai bune decizii pentru cetățeni.

De asemenea, către Primăria municipiului Giurgiu și către Primăria orașului Bolintin Vale au fost transmise adrese prin care este adus la cunoștință faptul cădispunerea de măsuri şi controlul modului de întreţinere a spaţiilor de adăpostire colective de către administratorul acestora intră în atribuția acestor instituții, în conformitate cu prevederile art. 27, lit. h) din Legea nr. 481/2004 privind protecţia civilă, republicată, cu modificări.

Ca atare, în virtutea respectării normelor legale, a fost solicitată dispunerea măsurilor necesare pentru punerea în stare de operativitate a adăposturilor de protecție civilă neconforme. În cazul în care acest lucru nu va putea fi realizat, a fost recomandată scoaterea acestora din uz și identificarea unor noi spații care să poată fi folosite cu destinația de adăposturi de protecţie civilă, în vederea luării celor mai bune decizii pentru cetățeni.

 

Biroul de Presă al Instituţiei Prefectului – judeţul Giurgiu”

 

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER