26 noiembrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

ÎNCĂ O ”FUMIGENĂ” PSD DEMONTATĂ: PROGRAMUL ”TOMATA” CONTINUĂ!

Este anunțul făcut marți de președintele PNL Giurgiu, Dan Motreanu:

”Pentru corecta informare a agricultorilor giurgiuveni privind „Programul TOMATA”, i-am solicitat informații suplimentare domnului ministru al Agriculturii, Adrian Oros.

Principalele modificări pentru anul 2020 au avut în vedere îmbunătățirea programului, astfel încât consumatorii să beneficieze de tomate de calitate din producția autohtonă.
Bugetul programului pentru Ciclul I este de aproximativ 40 milioane euro, iar beneficiarii trebuie să valorifice o cantitate de 3 tone/1.000 mp.

Dacă facem o comparație cu bugetul alocat pentru Ciclul I al anului 2019 observăm că acesta a fost similar (circa 43 milioane de euro). Astfel, dacă ne referim strict la Ciclul I, suma alocată în anul 2020 ar corespunde unui număr de 13.159 beneficiari, în timp ce în anul 2019 au fost înregistrați circa 14.000 fermieri înscriși pentru ciclul I de producție al Programului. Circa 6.500 fermieri reprezintă beneficiarii înscriși în anul 2019 pentru ciclul al II-lea de producție.

Este de reținut că în ceea ce privește Ciclul II de producție, după rectificarea bugetară din vara anului 2020 se va completa actul normativ, urmând a fi alocată o nouă sumă de bani, astfel încât beneficiarii să poată cultiva tomate și în a doua perioadă a anului, în spații protejate.”

Președintele PNL Giurgiu face public și punctul de vedere oficial al ministrului Agriculturii, legat de acest subiect:

”Pentru ca zilele acestea au apărut în spațiul public diverse interpretări eronate ale ”Programului TOMATA”, voi face punctual câteva precizări, pentru corecta informare a opiniei publice:

Programul TOMATA continuă în anul 2020! Principalele modificări pentru anul 2020 au avut în vedere îmbunătățirea programului, astfel încât consumatorii să beneficieze de tomate de calitate din producția autohtonă.

✅ Actul normativ a fost definitivat și va fi supus adoptării în Ședința Guvernului cât de curând, în prezent fiind în etapa de avizare interministerială, la Ministerul Finanțelor Publice. Ca o paranteză, în anul 2019 Hotărârea de Guvern a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 167 în data de 1 martie 2019!

✅ Bugetul programului pentru Ciclul I este de aproximativ 40 milioane euro, iar beneficiarii trebuie să valorifice o cantitate de 3 tone/1.000 mp. Dacă facem o comparație cu bugetul alocat pentru Ciclul I al anului 2019 observăm că acesta a fost similar (circa 43 milioane de euro). Astfel, dacă ne referim strict la Ciclul I, suma alocată în anul 2020 ar corespunde unui număr de 13.159 beneficiari, în timp ce în anul 2019 au fost înregistrați circa 14.000 fermieri înscriși pentru ciclul I de producție, al Programului. Circa 6.500 fermieri reprezintă beneficiarii înscriși în anul 2019 pentru ciclul al II-lea de producție.

✅ Și este important de precizat că în ceea ce privește Ciclul II de producție, după rectificarea bugetară din vara anului 2020 se va completa actul normativ, urmând a fi alocată o nouă sumă de bani, astfel încât beneficiarii să poată cultiva și în a doua perioadă a anului tomate în spații protejate.

✅ Revenind la Ciclul I, termenul limită de înscriere în program este 15 aprilie 2020, iar termenul limită de valorificare a producției este 15 iunie 2020, inclusiv.

✅ În plus, pentru a avea siguranța că tomatele ce vor fi oferite populației vor avea o calitate cât mai bună, beneficiarii trebuie să dețină un registru de evidență a tratamentelor de protecție a plantelor, ce va fi verificat de către inspectorii Autorității Naționale Fitosanitare.

✅ Reprezentanții Direcțiilor pentru Agricultură Județene vor efectua verificări la începutul rodirii și înainte de începerea recoltării în vederea evaluării producției.

✅ Ca element de noutate, în anul 2020, verificarea preliminară a dosarelor și instruirea fermierilor privind respectarea normelor de utilizare a produselor de protecția plantelor se va realiza de către reprezentanții Direcțiilor pentru Agricultură județene și respectiv, de către inspectorii Autorității Naționale Fitosanitare, la Primăria localității respective.  Măsura va fi luată în special pentru cele câteva județe unde sunt foarte mulți beneficiari și pentru a venii în sprijinul fermierilor.”

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER