În ultimele ore, pompierii giurgiuveni au intervenit pentru stingerea a şase incendii de vegetaţie uscată, în următoarele localităţi:
– Vărăşti – au ars vegetaţie uscată, lăstăriş, trestie, stuf pe o suprafaţă de aproximativ 15 ha şi mase plastice. Pentru stingerea incendiului, au acţionat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenţie Colibaşi, Punctului de Lucru Greaca, Detaşamentului Apărătorii Patriei (ISU B-IF) şi Gărzii de Intervenţie Măgurele (ISU B-IF) cu patru autospeciale. Au fost salvate casele aflate în apropiere, la distanţe de 50-100 m.
– Giurgiu, B-dul Mihai Viteazu – au ars aproximativ 3.000 mp de vegetaţie uscată şi stufăriş. Au intervenit pompierii din cadrul Detaşamentului Giurgiu, cu două autospeciale de stingere;
– Mârşa – au ars aproximativ două ha de vegetaţie uscată. Au intervenit pompierii din cadrul Gărzii de Intervenţie Roata de Jos, cu o autospecială de stingere;
– Uzunu – au ars aproximativ 3.000 mp de vegetaţie uscată. Au intervenit pompierii din cadrul Punctului de Lucru Călugăreni, cu o autospecială de stingere;
– Colibaşi – au ars aproximativ cinci ha de vegetaţie uscată, trestie, stuf, pe ambele părţi ale râului Sabar, în mai multe focare. Pentru stingerea incendiului, au acţionat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenţie Colibaşi, cu două autospeciale.
– Domneşti – a ars un ha de vegetaţie uscată şi mărăciniş. Au intervenit pompierii din cadrul Detaşamentului Bolintin Deal, cu două autospeciale de stingere.
Cauza probabilă de producere a incendiilor a fost focul deschis în spaţii deschise (foc în aer liber).
Reamintim faptul că, potrivit standardelor privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepţională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.
Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate, ISU Giurgiu face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor:
– condiţii meteorologice fără vânt;
– colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
– asigurarea mijloacelor şi a materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
– supravegherea permanentă a arderii;
– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
– interzicerea acoperirii focarelor cu pământ.
Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.
Compartimentul Informare şi Relaţii Publice ISU Giurgiu