27 noiembrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

ÎNCEP SĂ SE ÎNCHIDĂ FOCARELE DE PESTĂ DIN JUDEȚ

Este anunțul făcut de DSVSA Giurgiu, care precizează:

”Având în vedere modificările aduse procedurii de stingere a focarelor de pestă porcină africană, conform Manualului Operațional pentru intervenția în focarele de pestă porcină africană, ediția III – 2019, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu informează proprietarii/deținătorii de porcine, atât din exploatațiile comerciale cât și din gospodăriile populației, că au fost stinse un număr de 5 focare de pestă porcină africană din localitățile Călugăreni (2 focare), Uzunu, Crucea de Piatră și Stoenești.

Menționăm că se mențin restricțiile în focarele de PPA aflate în zona de protecție și supraveghere din jurul focarului din localitatea Vlad Țepeș declarat în data de 14.02.2019.

Reamintim că este interzis:

– creşterea liberă a porcinelor domestice în vecinătatea fondurilor de vânătoare în scopul evitării contactului cu populaţia de mistreţi.

– accesul porcilor domestici din exploataţiile nonprofesionale în suprafaţa efectivă a fondurilor de vânătoare.

– mișcarea animalelor neidentificate și fără documente sanitare veterinare.

Totodată se mențin următoarele măsuri:

  1. Târgurile de animale rămân închise conform notei de serviciu a ANSVSA nr. 26977/11.07.2018
  2. Mișcarea animalelor se face cu autorizare din partea D.S.V.S.A. Giurgiu
  3. Pentru vânătoare se vor respecta în continuare: Planul de măsuri de la nivelul județului Giurgiu, cu modificările și completările ulterioare, Hotărărea CNSSU nr. 3 cu modificările și completările ulterioare, precum și ordinul ANSVSA nr. 3/2019.
  4. Repopularea cu porci după stingerea focarelor declarate se face astfel: introducerea de porci santinelă în exploatațiile afectate; obținerea, după minim 45 de zile de staționare în exploatațiile afectate a porcilor santinelă, a rezultatelor serologice negative în direcția pestei porcine africane; în cazul în care nu se introduc porci santinelă, repopularea se poate realiza la 6 luni de la ultima dezinfecție, ţinând seama de situaţia epidemiologică.

Toți porcii trebuie identificați și înregistrați în baza națională de date în exploatația de origine.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA Giurgiu sau autorităţilor locale.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic. ”

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER