16 iulie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

ÎNSOȚITORII PERSOANELOR CU HANDICAP NU AU PRIMIT NICI 40% DIN SALARIILE PE OCTOMBRIE. CARE ESTE MOTIVUL ȘI CE ȘANSE AU SĂ PRIMEASCĂ RESTUL DE BANI?

Salariile Asistenților personali ai persoanelor cu handicap au fost mărite de la 2550 lei prin HG nr. 1447/2022 și prin HG nr. 900/28.09.2023 la 3300 lei, fapt ce a dus la creșterea fondului de salarii și indemnizații ale persoanelor cu handicap grav, cu aproximativ 360.000 lei/lună.

Pentru a face față impactului suplimentar asupra cheltuielilor cu salariile asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav și cu indemnizațiile de însoțitor, pentru a respecta exigența legală și pentru a achita aceste drepturi bănești până la sfârșitul anului 2023, Primăria municipiului Giurgiu a solicitat Agenției Județene a Finanțelor Publice Giurgiu să sprijine prin demersurile necesare în vederea repartizării sumei de 3.277.000 lei, imediat după apariția HG nr. 900/28.09.2023.

Răspunsul primit de la Ministerul Finanțelor a fost următorul: „vă informăm că suplimentarea sumelor defalcate din TVA pentru finanțarea drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizațiile lunare se alocă prin rectificare bugetară, iar până la data prezentei nu a fost aprobată o rectificare bugetară. „

În aceste condiții, Direcția de Asistență Socială Giurgiu a plătit celor 1427 de însoțitori cu indemnizații, drepturile bănești aferente lunii octombrie, în procent de aproximativ 37%, respectiv 764 lei/persoană.

Primăria municipiului Giurgiu face demersuri legale, în continuare, pentru repartizarea din sume defalcate din TVA din cota stabilită ca parte din procentul de 90% al guvernului pentru plățile drepturilor salariale ale asistenților personali și ale indemnizațiilor lunare pentru persoanele cu handicap grav.

Primăria municipiului Giurgiu

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER