25 iulie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

ÎNVIEREA DOMNULUI A TRECUT, TRADIŢIILE ŞI SUPERSTIŢIILE RĂMÂN. A ÎNCEPUT SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ

Dacă săptămâna dinaintea Paştelui este cea a Patimilor sau Săptămâna Mare, săptămâna care urmează după Învierea Domnului Iisus Hristos este cunoscută în popor ca Săptămâna Luminată.

Povestea spune că, prin învierea lui Hristos, Raiul se deschide tuturor sufletelor reţinute în prinsoarea iadului începând de la Adam şi până la venirea Mântuitorului şi rămâne deschis de la Înviere până la Duminica Tomei, scrie Adevărul.ro. 

Prima zi din Săptămâna Luminată poartă numele de Lunea Albă. Aceasta este considerată ziua în care se deschid porţile Raiului şi ale iertării, astfel că orice persoană care moare în acestă zi nu mai trece prin Judecata de Apoi.

Tradiţia spune că trebuie să stropeşti casa cu agheazma şi să dai de băut la rude. Conform revistei Superstiţiilor, în unele zone se merge cu obiceiul “udatului” şi al umblatului cu pasc apentru vestirea Învierii.

Următoarea zi, denumită Marțea Albă, și are și ea o semnificație deosebită. . Nu se spală, nu se calcă, nu se face curat. Femeile din multe zone rurale dau de pomana în această zi pasca rămasă de la Paşte şi vin roşu.

www.evz.ro

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER