România este mai bogată decât a fost vreodată, cel puțin în ceea ce privește rezervele păstrate de Banca Națională a României (BNR).
Rezerva internațională, adică totalul valutei și a aurului din rezervele țării, a ajuns să valoreze, pentru prima dată în istorie, peste 44 de miliarde de euro, la sfârșitul lunii iulie a acestui an. Pentru comparație, banii ar ajunge pentru circa 7 luni de importuri, dacă luăm în calcul că România a importat, din ianuarie 2021 până în iunie 2021, de 36 de miliarde de euro.
Sunt date oficiale anunțate de BNR. Într-o singură lună, vistieria s-a îmbogățit cu peste 3 miliarde de euro, însă veștile bune se cam opresc aici. În primul rând, arată informațiile Băncii Naționale, cei 3 miliarde intrați în plus într-o singură lună provin în principal dintr-un credit extern făcut de Ministerul Finanțelor.
În al doilea rând, în general când BNR crește substanțial rezerva, este semn că ne pregătim pentru perioade mai grele în care va fi nevoie fie de plăți externe substanțiale fie de ” apărarea” leului împotriva unei deprecieri masive. Ne amintim că datoria publică a României a crescut substanțial în ultima vreme, pânăa pete 100 de miliarde de euro, iar Banca Națională este instituția care se ocupă, în numele Ministerului Finanțelor, de plata ratelor de împrumut. În rezerve, România are 103.7 tone de aur evaluat la puțin peste 5,1 miliarde de euro și rezerve în valută în valoare de peste 39 de miliarde de euro, nivel record al tuturor timpurilor.
Deocamdată, cursul de schimb nu dă semne de alarmă, ba chiar dimpotrivă, euro ajungând la cel mai mici nivel din ultimele patru luni, adică 4,91 lei.
Ce alimente, haine și servicii se scumpesc cel mai mult?
Veștile cu adevărat proaste vin dinspre inflație, adică procentul cu care cresc prețurile produselor și serviciilor din România. Guvernatorul Mugur Isărescu a spus că scumpirile vor fi mai mari decât cele așteptate și probabil vom avea o inflație între 5,5% și 6% la finalul anului, un adevărat record al utilimilor ani. Vă arătăm, mai jos, ce alimente, haine, utilități și servicii s-au scumpit cel mai mult, în iulie, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.
La secțiunea alimente, cele mai mari scumpiri au fost la ulei, pe care am dat cu 15% mai mult decât anul trecut, iar în ceea ce privește utilitățile, energia electrică a doborât toate recordurile, cu scumpiri de peste 16%. Benzina și motorina au și ele un plus de 11% și nu se vor opri aici, arată datele INS.
Mai multe detalii și lista completă a scumpirilor găsiți AICI. Ce este peste 100% reprezintă majorarea de preț.