18 octombrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

ISU GIURGIU: PESTE 140 DE INCENDII DE GOSPODĂRII, CU DOI OAMENI MORȚI, DE LA ÎNCEPUTUL ANULUI ÎN JUDEȚ

Peste 140 de incendii au avut loc, în gospodăriile cetăţenilor, de la începutul anului şi până în prezent. În urma acestora, doi bărbaţi, în vârstă de 55 şi 72 de ani, şi-au pierdut viaţa, iar, în unele dintre cazuri, în flăcări au fost surprinse şi animale sau păsări.

Evenimentele în care s-au înregistrat victime s-au produs în localităţile Comasa, Cucuruzu, Valter Mărăcineanu, Mârşa şi Săbăreni.

Pompierii au constatat faptul că, în cele mai multe cazuri, incendiile izbucnite în gospodăriile cetăţenilor au avut ca şi cauze probabile:

– coşul /burlanul de fum defect sau necurăţat;
– scurtcircuitul: instalaţii electrice / prize defecte etc.;
– cenuşă, jar sau scântei de la sistemele de încălzit;
– sisteme / mijloacele de încălzire sau de gătit defecte sau nesupravegheate;
– folosirea focului deschis în locuinţe sau în apropierea acestora;
– fumatul;
– jocul copiilor cu focul.

Pentru evitarea situaţiilor în care este pusă în pericol viaţa persoanelor, facem un apel la responsabilitate din partea cetăţenilor în ceea ce priveşte respectarea regulilor de utilizare a sistemelor de încălzire.

În fiecare an, înainte de utilizare, sobele, coşurile de fum şi celelalte instalaţii de încălzire trebuie controlate, iar atunci când se constată defecţiuni, acestea trebuie înlăturate.

Folosirea sistemelor de încălzire cu improvizaţii, supraalimentate cu lemne sau lăsate nesupravegheate este interzisă. De asemenea, nu este permis ca în structura coşului de fum să fie zidite elemente combustibile ale acoperişului sau ale planşeului.

Lemnele de foc sau celelalte materialele care se pot aprinde trebuie să fie amplasate la o distanţă considerabilă faţă de sobe, iar în faţa uşilor de alimentare ale acestora trebuie aşezată o tablă metalică destinată protejării împotriva scânteilor şi cenuşei.

Totodată, este interzisă aprinderea focului prin utilizarea benzinei sau altor lichide inflamabile.

Pentru prevenirea intoxicaţiilor cu fum sau gaze toxice se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuinţe, în vederea semnalizării din timp a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum şi gaze. În cazul în care, în locuinţă, se simte miros caracteristic de gaze trebuie deschise toate uşile şi ferestrele, nu trebuie aprinsă nicio sursă de foc, întrerupătoare sau aparate electrice. Toate aceste situaţii trebuie sesizate imediat operatorului de distribuţie gaze.

NU LĂSAŢI COPIII SINGURI ACASĂ, nesupravegheaţi sau blocaţi, cu surse de aprindere, sobe, plite şi aparate electrice în funcţiune. Ţineţi cont de câteva sfaturi simple, dar foarte utile:

– păstraţi chibriturile, brichetele şi alte surse de foc în locuri în care copiii nu au acces;
– înlăturaţi orice curiozitate a copiilor în legătură cu focul, explicându-le, cu răbdare, pericolul pe care acesta îl reprezintă;
– nu lăsaţi copiii singuri în casă cu sobe, plite, radiatoare şi/sau aparate electrice aflate în funcţiune;
– ţineţi copiii departe de locul unde gătiţi – aragaz, sobă;
– nu lăsaţi la îndemâna copiilor vase cu lichid fierbinte.

Materiale de informare preventivă:

Clipuri video:
https://youtu.be/6i_AqMJ_TSw?t=2 https://youtu.be/p7zGgElCYOU
https://youtu.be/ixUc6UmdzHY https://youtu.be/Q14728rKBAM

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER