27 iulie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

JOI A ÎNCEPUT „MAREA LIBERARE”. CE SPUN SINDICALIŞTII DIN PENITENCIARUL GIURGIU DESPRE ACEASTĂ ACŢIUNE

Joi a intrat în vigoare Legea 169/2017 privind recursul compensatoriu referitor la eliberările din penitenciare pentru condiţii necorespunzătoare.

Potrivit acestei legi, la 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, deţinutul are beneficiul unui număr de şase zile care se consideră efectiv .

În prima zi de aplicare a noi legi, circa 90 de deţinuţi au ieşit din Penitenciarul Giurgiu.

Din lipsa unei bune coordonari din partea ministrului justituei, care constant a fost prevenit de catre Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor, aplicarea acestei legi speciale genereaza multe necincordante si poate genera multe incidente:

  1. Liberarea se intampla in baza unui calcul facut direct de un program informatic care poate da erori si ori se pun in libertate detinuti care nu ar trebui, ori sunt mentinuti altii care ar trebui liberati.
  2. Nu este clar modul de aplicare si asumare. Unii directori si-a asumat semnarea documentelor de liberare, altii au refuzat si au instiintat instanta.
  3. Nu este inca clar cum se vor discuta detinutii carora li se scad zile in comisiile de liberare conditionata.
  4. Aceasta situatie unică în sistemului penitenciar a generat un volum mare de munca, cu termene scurte ce nu pot fi respectare.
  5. Cei care deja s-au liberat, pot da Statul in judecata, pentru ca legea se aplica si retroactiv, incepand cu 2012, si pot solicita daune, ceea ce va impovara bugetul de stat.

 

Ionuţ Mogîldea,

Presedintele Sindicatului „Fraternitatea” din Penitenciarul Giurgiu

 

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER