Data de 8 mai este una specială pentru voluntarii Crucii Roșii din întreaga lume, fiind, practic, ”data de naștere” a celei mai mari organizații din lume.
Mişcarea Internaţională de Cruce Roşie şi Semilună Roşie s-a născut la iniţiativa unui om de afaceri elveţian, Henry Dunant (1828-1910), în 1859, după una dintre cele mai sângeroase bătălii ale secolului, Bătălia de la Solferino, bătălie care a făcut 40.000 de victime.
Astăzi, mişcarea Internaţională de Cruce Roşie şi Semilună Roşie este cunoscută în întreaga lume ca o organizaţie de ajutor umanitar, membrii săi acţionând în vederea prevenirii şi alinării suferinţelor provocate de războaie, conflicte armate, tensiuni politice, dezastre şi calamităţi naturale sau sociale.
„Ziua de 8 mai este sărbătoarea celor 17 milioane de voluntari şi aproape o jumătate de milion de angajaţi din întreagă lume ai Crucii Roşii şi Semilunii Roşii, care contribuie la binele umanităţii. Ei sunt oamenii care se dedică pentru a ajuta persoanele vulnerabile din comunităţile în care trăiesc.
Crucea Roşie Română a făcut dovada faptului că este „oriunde pentru oricine”. Suntem mândri că astăzi, în România, prin cei 4.500 de voluntari şi peste 250 de angajaţi, Crucea Roşie dezvoltă proiecte la nivel naţional, oferă servicii umanitare relevante şi în timp util pentru comunităţile vulnerabile, intervine la dezastre, educă pentru sănătate, acordă primul ajutor”, se arată într-un mesaj al Majestăţii Sale Margareta, Custodele Coroanei Române, preşedintele Crucii Roşii Române, postat pe site-ul crucearosie.ro.
Crucea Roșie are, la Giurgiu, o filială puternică, ai cărei voluntari s-au remarcat în toate situațiile de necesitate, de-a lungul timpului.
Tuturor voluntarilor de Cruce Roșie, La mulți ani!