20 mai 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

LOVITURĂ DURĂ PENTRU O FERMĂ DIN BRANIȘTEA: PESTE 30.000 DE GĂINI VOR FI UCISE, DUPĂ APARIȚIA UNUI FOCAR DE GRIPĂ AVIARĂ

DSVSA Giurgiu anună că în data de 18.03.2022, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat prezența virusului gripei aviare, la păsările dintr-o exploatație comercială din localitatea Braniștea, comuna Oinacu din județul Giurgiu.
Ferma are un efectiv de aproximativ 33.000 de găini ouătoare.
Imediat, la nivel local a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Giurgiu, care a adoptat Programul de Măsuri pentru combaterea focarului de gripă aviară.
Pentru a gestiona și monitoriza aplicarea măsurilor în focar, la ședinta CLCB a participat și o delegație din partea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) formată din președintele dr. Alexandru Bociu, vicepreședintele dr. Dănuț Păle și directorii generali ai direcțiilor generale Sănătatea și Bunăstarea Animalelor și Control Oficial.
La nivelul exploatației infectate au fost impuse restricții de mișcare a păsărilor, persoanelor, mijloacelor de transport și furajelor.
Întregul efectiv de păsări va fi eutanasiat, subprodusele rezultate împreună cu ouăle reţinute oficial, cu resturile de furaje, cu așternutul și cu tot ce a putut constitui o sursă de infecţie vor fi distruse prin neutralizare, conform prevederilor legale, astfel încât să se evite orice risc de răspândire a virusului. Ulterior, întreaga suprafață a exploatației va fi dezinfectată.
În jurul focarului s-au delimitat o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km.
În aceste zone restricțiile vor fi menținute minimum 30 de zile.
Toate aceste măsuri sunt monitorizate de inspectori ai ANSVSA alături de reprezentanți ai serviciilor veterinare teritoriale, pentru a evita propagarea virusului.
Reamintim crescătorilor de păsări măsurile care trebuie respectate pentru a preveni apariția și răspândirea viusului gripei aviare:
– păsările domestice trebuie ținute separat și în adăposturi acoperite, fără acces la lacuri și bălți;
– furajele trebuie ținute în spații închise acoperite și în timpul depozitării trebuie asigurat să nu aibă acces alte specii de animale;
– așternutul trebuie să fie depozitat în spații închise acoperite sau acoperite să nu aibă contact cu păsările sălbatice;
– obligativitatea de a anunța imediat medicul veterinar din localitate în caz de îmbolnăvire sau mortalitate la păsări.
ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă și al cetățenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunțarea imediată a serviciilor veterinare despre mortalitățile la păsări și respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorități pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul României.
Menţionăm că, pentru asigurarea sănătăţii publice, toate efectivele de păsări sunt supuse programelor naţionale anuale de supraveghere a bolilor, inclusiv pentru gripa aviară, astfel încât pe piaţa din România să ajungă produse şi suproduse obţinute doar de la animale și păsări sănătoase. (SERVICIUL COMUNICARE ȘI LOGISTICĂ DOCUMENTARĂ ANSVSA)

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER