Despre “isprăvile” primarului comunei Oinacu s-a scris mult în presă, în ultima perioadă, cea mai recentă fiind legată de “plimbarea” unor gunoaie de pe un teren pe altul, contra unei sume de 350 de milioane lei vechi, alocaţi unei firme fără niciun angajat, din Bolintin Deal. Ca urmare a unei sesizări trimise de colegii de la “Jurnal giurgiuvean”, Garda de Madiu Giurgiu a realizat un control la Oinacu, constatând că cele sesizate sunt reale:
„Ca urmare a sesizării dumneavoastră referitoare la depozitările necontrolate de deșeuri din com. Oinacu, jud. Giurgiu, în punctul cunoscut sub numele „la Vîrtop”, comisarii instituției noastre (…) s-au deplasat în zonă și au constatat realitatea aspectelor sesizate.
S-au impus măsuri privind:
– salubrizarea amplasamentului „la Vîrtop” prin eliminarea deșeurilor depozitate pe acesta (deșeuri menajere amestecate și gunoi de grajd) la un depozit ecologic
– efectuarea unui studiu privind calitatea solului și pânzei freatice pe amplasamentul care a făcut obiectul lucrărilor de salubrizare
– interzicerea depozitării deșeurilor pe orice fel de amplasamente neautorizate” – transmite Garda de Mediu, în răspunsul trimis la sesizarea “Jurnal giurgiuvean”.
Comisarii de la Garda de Mediu nu s-au limitat, însă, numai la impunerea de mpsuri, şi au trecut şi la sancţiuni:
„Pentru depozitarea deșeurilor direct pe sol, îngropate/ astupate/ nivelate, în locuri neautorizate, UAT Oinacu, jud. Giurgiu, se va sancționa cu amenda în valoare de maxim 50.000 de lei, conform prevederilor OUG 195/2005 cu completările și modificările ulterioare”.
Amenda – deloc de neglijat – nu va fi, însă, plătită de primar, ci de localitate, adică banii vor fi luaţi din bugetul comunei – tot de unde au venit şi cele 350 de milioane lei vechi pentru “mutarea” gunoiului un kilomettru – iar cei care vor avea de suferit sunt tot locuitorii comunei…
De altfel, unul din oamenii ce locuiesc în Oinacu chiar îi adresa primarului o întrebare (asta înainte de aplicarea oficială a amenzii de la Garda de Mediu):
„Domnule primar, ne spuneți și nouă câte străzi ați fi asfaltat, așa cum scrie la carte, nu cum ați făcut-o dumneavoastră, cu cei 350 de milioane de lei? Sau câte drumuri către o groapă de gunoi AUTORIZATĂ ar fi putut fi făcute, în baza unui contract bine pus la punct? Asta ca să nu mai vorbim și de cei 500 de milioane, de care se aude că ar urma să fie plătiți ca amendă la mediu…”
Evident, întrebarea a rămas fără răspuns…