3 decembrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

METEOROLOGII ANUNȚĂ PRIMUL EPISOD DE IARNĂ; TEMPERATURILE SCAD ÎN CONTINUARE, IAR LA MUNTE SUNT PROGNOZATE NINSORI

Vremea s-a răcit brusc, iar meteorologii au anunțat primul cod galben de ninsori de anul acesta. În zonele montane, la altitudini mari va ninge viscolit, iar stratul de zăpadă este așteptat să depășească 10-20 de centimetri. Ce ne așteaptă pe viitor, a explicat Florinela Georgescu, director de prognoză la ANM, la Realitatea PLUS.

Cel mai frig în nopțile viitoare va fi în regiunile din partea de centru, de nord și de nord-est a teritoriului, dar mai frig decât a fost până acum va fi peste tot în țară. Deja astăzi, temperaturi cu 8-9 grade mai coborate decât cele pe care le-am avut ieri. La noapte, minimele se vor încadra în general între minus 5 și 4 grade.

Desigur, temperaturile cele mai scăzute se vor întregistrat în zonele depresionare, dar temperaturi sub 0 grade vom avea în mare parte din jumătatea de nord a teritoriului, cu 1-3 grade la București în această noapte. 

Va fi și vânt conform atenționării meteorologice în vigoare, cu precădere în partea de sud-est a țării. Tot acolo vor fi și ploi ceva mai importante cantitativ, pe arii restrânse putându-se acumula 10-20 litri pe metru pătrat, izolat poate chiar mai mult de atât.

Și sigur, elementul cel mai important pentru perioada următoare până luni dimineață îl reprezintă apariția ninsorilor, în special în zona carpaților de curbură, posibil acesta să fie mai intense și să depună strat de zăpadă. 

Dar ninsorile își vor face apariția și în celelalte zone montane ale țării, pentru că este o pătrundere de aer rece atât în straturile mai joase, deci vom simți răcirea în zonele de câmpie, dar mai ales în zona înaltă, răcirea este mai pronunțată la deal și la munte, și acolo unde se asociază și cu intensificările de vânt, sunt condiții de apariție a viscolului, sigur, nu la intensitățile la care îl avem în lunile de iarnă, dar putem marca poate primul episod al acestui fenomen din acest sezon rece. 

Va fi rece pe tot parcursul acestei săptămâni, cu temperaturi foarte scăzute, cum spuneam, nopțile în toate regiunile țării, și maxime care înspre jumătatea săptămânii probabil nu vor mai depăși 10-12 grade, pentru că aria ploilor, chiar dacă neimportante în general cantitativ, vor afecta regiunile sudice, sud-estice, în continuare precipitații în zonele montane, cum spuneam, o vreme autentică de sfârșit de toamnă.

Pe de altă parte, în weekend, vremea va începe să se încălzească. Vă spuneam la începutul săptămânii că așteptăm să dezvolte un ciclon în Marea Mediterană, care va aduce precipitații în țările sudice ale continentului, dar va aduce și o încălzire a vremii, va favoriza pătrunderea de aer cald pe continent. Vom simți și noi acest lucru, deci temperaturi în creștere săptămâna viitoare, săptămâna cealaltă, de altfel, și tot atunci, în a doua decadă a lunii noiembrie, așteptăm precipitații, mai ales pe partea de vest a țării, sub influența a ceea ce urmează să aducă această zonă depresionară dinspre Marea Mediterană”, a spus Florinela Georgescu.

Director ANM: Schimbăm și garderoba, schimbăm și cauciucurile

„Este foarte bine să le schimbăm deja. Chiar dacă este puțin probabi să apară îngheț la nivelul solului, deci să se formeze polei, nu este chiar exclus ca în nopțile viitoare, pe lângă posibila ploaie, să apară și trecător lapovița. 

Pe de altă parte, intensificările vântului nu ar exclude posibilitatea ca în zonele mai expuse, pe durate foarte scurte, precipitațiile acestea, să ducă, spre orele dimineții, trecător, la îngheț, pentru că vorbim de minime care se vor situa doar cu puțin peste limita înghețului în capitală”, a mai spus directorul ANM la Realitatea PLUS.

www.realitatea.net

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER