8 septembrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

MINISTRUL AGRICULTURII, VIZITĂ INCOGNITO LA DAIA

În seara zile de 7 august, ministrul Agriculturii a poposit taman în comuna Daia, din judeţul Giurgiu! A poposit este doar o figură de stil. Cu ochii pe câmpurile ţării, aşa cum ne-a obişnuit, asta după ce şi-a rezolvat mai întâi treburile pe la minister, a văzut o turmă de capre una şi una. Carpatine, dar şi Alpine, coborâte la câmpie.

Surpriza a fost că tânărul fermier nu îl cunoştea deloc pe ministrul Petre Daea pentru că nu are timp să se uite la televizor! Dar uite că unii femierii, deşi nu se uită la televizor, îl cunosc pe ministrul Agriculturii la ei pe ogor.

 

Tinerii Marius şi Cătălin Porojan, împreună cu părinţii lor, au grijă de peste 170 de capre. Capre care au o medie a producţiei de lapte 1,7-1,8 l / capră. Din păcate nu au terenul lor. Au închiriat pe un an păşunea, dar în felul acesta nu pot face un adăpost pentru capre. Din aceeaşi cauză nu pot folosi nici aparatul de muls pe care l-au achiziţionat decât în sezonul rece. Tinerii fermieri sunt înscrişi în asociaţia Caprirom şi au ţapi de prăsilă cu pedigree, prinşi în evidenţele SCZ.

Cât priveşte laptele, acesta se transformă în brânză. Brânză pe care acum o vând de acasă, deoarece nu fac faţă la cerere. Cu ani în urmă au avut magazin în Giurgiu, dar au renunţat la el pentru că oamenii preferă să cumpere direct de la lăptărie.

Petre Daea i-a întrebat ce probleme au şi ce poate face, ca ministru, să-i păstreze în agricultură, fără să caute a pleca din sat. Aşa că a luat legătura cu directorul DAJ Giurgiu, urmând ca mâine (8 august) o pesoană de la consultanţă să găsească cele mai bune soluţii pentru a-i ajuta pe tinerii fermieri crescători de capre.

www.revista-ferma.ro

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER