16 iulie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

MINISTRUL RĂZVAN CUC – SURPRIZĂ NEPLĂCUTĂ PENTRU „PIRAŢI”

Guvernul Grindeanu modifică legea privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere.

În prezent, piraţii din taximetrie nu pot fi sancţionaţi, din cauza legii care nu este explicită. Mai exact, şoferii care transportă persoane „la negru” nu pot fi amendaţi decât dacă se demonstrează repetat fapta prin care se efectuează transport fără a se deţine autorizaţie taxi valabilă.

Astfel, legea privind transportul în regim de taxi şi în regim de închirere nu prevede o sancţiune clară pentru cei care desfăşoară activitate de transport în regim de taxi fără autorizaţie taxi valabilă, aspect care crează posibilitatea derulării unor activităţi de transport ilicit.

Ministerul Transporturilor a pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă a guvernului pentru modificarea Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere prin care poliţia poate amenda taximetriştii ilegali fără a mai exista obligativitatea constatării în prealabil a caracterului repetat al faptei.

„S-a constatat dificultatea aplicării de către organele de control a uneia din sancţiunile prevăzute de Legea nr.38/2003, ca urmare a imposibilităţii demonstrării caracterului repetat al faptei prin care se efectuează transport fără a se deţine autorizaţie taxi valabilă.  Prin urmare, această situaţia existentă crează premisele desfăşurării activităţilor de transport neautorizat, fără posibilitatea combaterii prin aplicarea sancţiunii corespunzătoare. Prin modificarea propusă se determină claritatea sancţiunii prevăzute în textul Legii nr.38/2003, astfel încât se crează posibilitatea sancţionării respectiv a combaterii activităţilor ilicite de transport fără a se deţine autorizaţie taxi valabilă.  Aplicarea sancţiunii se va putea face direct de către organele de control, fără a mai exista obligativitatea constatării în prealabil a caracterului repetat al faptei. Actul normativ vizează de fapt un aspect necesar a fi reglementat în condiţiile actuale”, conform notei de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă a guvernului pentru modificarea Legii nr. 38/2003.

Oficialii Ministerului Transporturilor ne-au explicat că este cea mai bună soluţie pentru ca toţi actorii din piaţa de transport persoane să intre într-o normalitate pentru impozitare. „Atât timp cât desfăşori o activitate comercială trebuie să te autorizezi. Primăriile trebuie să eliberate autorizaţii şi să controleze piaţa de taximetrie”, ne-au explicat sursele citate.

www.capital.ro

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER