16 aprilie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

„MINUNILE MICII GRAŢIERI” CONTINUĂ: DEŢINUŢI ELIBERAŢI DIN GREŞEALĂ LA GIURGIU

Legea recursului compensatoriu produce haos în sistemul penitenciar. Trei deţinuţi de la închisoarea din Giurgiu au fost eliberaţi, deşi nu ar fi trebuit să beneficieze de zile de libertate.

Cei trei erau închişi pentru viol, tâlhărie şi trafic de persoane şi stăteau în condiţii care îndeplinesc standardele europene. Doi dintre ei s-au întors în celulă, dar al treilea a dispărut fără urmă. Conducerea penitenciarelor face o anchetă, în timp ce liderii sindicali cred că toate dosarele ar trebui reverificate.

În ultimele două săptămâni, peste 500 de condamnaţi au ieşit pe porţile închisorilor din România. Sunt cei care au primit câte 6 zile de libertate pentru fiecare lună petrecută după gratii în condiţii improprii. Problema este c[ cei care au făcut acest calcul au fost depăşiţi de situaţie, iar acum aflăm de erori grave: 3 deţinuţi de la Penitenciarul Giurgiu, condamnaţi pentru fapte grave, la pedepse cuprinse între 5 şi 10 ani de închisoare, nu aveau ce să caute în libertate.

Subinspector de penitenciare Cristina Enache, purtătorul de cuvânt al ANP: “Trei persoane private de libertate au fost puse în libertate, deşi nu trebuia. Important de spus e că două au fost deja reîncarcerate. Pentru al 3-lea încă se desfășoară măsuri în vederea încarcerării.

Potrivit unor surse din sistem, al treilea deţinut este un cetăţean străin şi a fost condamnat pentru trafic de persoane. Autorităţile l-au dat în urmărire şi există informaţii că ar fi părăsit ţara. A avut tot dreptul să facă acest lucru, pentru că era un om liber.

Incidentul deosebit de grav vine la scurt timp după ce un violator eliberat pe baza aceleiași legi a atacat din nou.

Fusese condamnat la 10 ani de închisoare după ce violase o copilă de 13 ani. A ieşit tot din Penitenciarul Giurgiu, pe 19 octombrie,  după ce conducerea închisorii i-a dat 354 de zile compensaţie pentru timpul petrecut în puşcărie şi după două zile a violat o tânără din Bucureşti. Acum, a fost arestat.

Legea a fost implementată haotic, iar impactul nu a fost calculat, recunoştea luna trecută chiar ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader: “Vă mărturisesc că este mult şi pentru orice aşteptare a mea. Adică nu credeam că impactul este… va fi atât de mare.

În total, peste 3300 de deţinuţi vor fi eliberaţi mai devreme din închisori ca efect al aplicării recursului compensator.

www.stirileprotv.ro

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER