26 noiembrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

MUNCA LA NEGRU, COMBĂTUTĂ CU INSPECTORII ANTI-FRAUDĂ

Inspecția Muncii anunță, într-un comunicat de presă, că a încheiat cu Agenția Națională de Administrare Fiscală – Direcția Generală Antifraudă Fiscală un Plan de Acțiune privind organizarea controalelor antifraudă, în scopul prevenirii și combaterii formelor de fraudă fiscală asociate utilizării muncii subdeclarate sau nedeclarate.

”În vederea realizării obiectivelor Planului de Acțiune, în perioada  01.08.2017-22.09.2017, inspectorii de muncă din cadrul ITM Giurgiu,  efectuează  acțiuni de control împreună cu inspectorii Direcțiilor Generale Antifraudă Fiscală.

Munca nedeclarată sau ”munca la negru” reprezintă o activitate desfășurată în afara cadrului legal reglementat, fiind un fenomen des întâlnit în economia românească. Lucrătorul, in acest caz este lipsit de protecția pe care i-o acordă legislația muncii și de protecție socială, nefiind asigurat în sistemul de pensii, șomaj, sănătate etc.

Un fenomen din ce în ce mai răspândit este munca declarată parțial sau subdeclarată, așa numita “muncă la gri”, situație în care angajatorul încheie contracte de muncă cu salariul minim garantat, cealaltă parte a renumerației, până la salariul plătit efectiv, nefiind fiscalizată, sau încheie contracte de muncă part-time, disimulând o activitate de 8 ore, sau mai mult, pentru a supune fiscalizării doar salariul corespunzător normei de muncă prevăzută în contractul individual de muncă și nu cel corespuzător timpului de muncă.

Actiunea comună vizează  identificarea  activităţilor economice care se desfăşoară fără respectarea prevederilor legale de legislaţia muncii și în materie financiar-fiscală, cu predilecţie în domeniile construcţii, alimentaţie publică, silivicultură, transport, comerţ, pază şi protecţie, confecţii, curăţenie, arhivare şi depozitări.

Daniela RUSE

Inspector Şef ITM Giurgiu”

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER