sâmbătă , 8 mai 2021
A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site
Acasa / Social / PESTA PORCINĂ LA GIURGIU: PATRU FOCARE ÎNCHISE, 230 – RĂMASE

PESTA PORCINĂ LA GIURGIU: PATRU FOCARE ÎNCHISE, 230 – RĂMASE

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu informează proprietarii/deținătorii de porcine, că au fost stinse un număr de 4 focare de pestă porcină africană din localitatea Singureni. Urmează stingerea focarelor de pestă porcină africană din localitatea Gostinu (11 focare)

Reamintim că este interzis:

– creşterea liberă a porcinelor domestice în vecinătatea fondurilor de vânătoare în scopul evitării contactului cu populaţia de mistreţi.

– accesul porcilor domestici din exploataţiile nonprofesionale în suprafaţa efectivă a fondurilor de vânătoare.

– mișcarea animalelor neidentificate și fără documente sanitare veterinare.

Totodată se mențin următoarele măsuri:

  1. Târgurile de animale rămân închise
  2. Mișcarea animalelor se face cu autorizare din partea D.S.V.S.A. Giurgiu
  3. Repopularea cu porci după stingerea focarelor declarate se face astfel: introducerea de porci santinelă în exploatațiile afectate; obținerea, după minim 45 de zile de staționare în exploatațiile afectate a porcilor santinelă, a rezultatelor serologice negative în direcția pestei porcine africane; în cazul în care nu se introduc porci santinelă, repopularea se poate realiza la 6 luni de la ultima dezinfecție, ţinând seama de situaţia epidemiologică.

Repopularea se realizează cu porci identificați și înregistrați în baza națională de date și cu documente sanitare veterinare (documente de mișcare, certificate sanitare veterinare, avize DSVSA)

Toți porcii trebuie identificați și înregistrați în baza națională de date în exploatația de origine (Crotalierea animalelor se realizează de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciți care dețin contracte de concesiune/prestări servicii cu D.S.V.S.A. Giurgiu, la notificarea proprietarilor. Termenele de identificare sunt: 20 de zile de la naştere – bovinele, 6 luni de la naştere – ovinele și caprinele și 60 de zile de la naştere – porcinele (conform Ordinului ANSVSA nr 40/2010 – proprietarul animalelor este responsabil de identificarea și înregistrarea animalelor). În acest caz manopera privind identificarea și înregistrarea animalelor este suportată de la bugetul de stat. În cazul depășirii acestor termene identificarea și înregistrarea animalelor se face contra cost.)

În cazul în care se constată că un proprietar deține animale neidentificate acesta este sancționat contravențional și conform art 8, lit f din HG 1214/2009 și nu beneficiază de despăgubiri, în cazul apariției bolii.

Ridicarea cadavrelor, respectiv ecarisarea teritoriului, nu este responsabilitatea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu.

La data de 11.10.2019 au rămas 230 focare de PPA:

– la porcii domestici: 222 focare

– în exploatații comerciale de tip A: 3 focare

– în exploatații comerciale: 5 focare în localitatea Cetatea, Letca Nouă și Herăști

și 77 de cazuri de PPA la porcii mistreți în 13 fonduri de vânătoare.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA Giurgiu sau autorităţilor locale.

Toate animalele suspecte trebuie eliminate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic. 

DIRECTOR EXECUTIV DSVSA,

Dr. Liviu FLORESCU

Verifica si

INSPECTORATUL DE POLIȚIE JUDEȚEAN GIURGIU – DREPT LA REPLICĂ

Având în vedere aspectele apărute în spațiul public, ca urmare a articolului publicat sub titlul …

  • Acest site foloseste cookie-uri |
  • Acceptă
  • Respinge
  • | Pentru mai multe informații despre cookie-uri
  • No valid page specified.