marți , 27 iulie 2021
A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site
Acasa / Social / 24 IUNIE – TREI SĂRBĂTORI ÎNTR-O SINGURĂ ZI

24 IUNIE – TREI SĂRBĂTORI ÎNTR-O SINGURĂ ZI

Credincioșii ortodocși sărbătoresc miercuri Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscută în popor și ca Drăgaica sau Sânzienele. Și tot pe 24 se sărbătoreşte Ziua Universală a Iei, marcată de comunităţile româneşti din toată lumea.

Naşterea lui Ioan Botezătorul a avut loc cu şase luni înainte de cea a lui lisus Hristos, de unde și supranumele de „Înaintemergătorul”.

Acestei sărbători i se suprapune, în tradiţia populară romănească, Sânzienele sau Drăgaica. Conform legendelor, Sânzienele sunt nişte femei frumoase care trăiesc în păduri întunecate sau câmpii şi, contrar ielelor, sunt zâne bune care  împart rod holdelor şi femeilor căsătorite, înmulţesc păsările şi animalele şi apăra culturile de grindină.

Legate de această zi sunt diverse obiceiuri, dar cele mai importante sunt cele dedicate dragostei. Se spune că, în noaptea de Sânziene (23 spre 24 iunie), se deschid porţile cerului şi lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană. Cu acest prilej, în foarte multe zone din ţară, se fac pomeni pentru morţi, de moşii de Sânziene.

Tot pe 24 iunie, din 2013 încoace,  la iniţiativa comunităţii online La Blouse Roumaine, se sărbătoreşte şi Ziua Universală a Iei, marcată de comunităţile româneşti din întreaga lume.

www.realitatea.net

Verifica si

GATA CU EMOȚIILE PENTRU PROASPEȚII LICEENI: SÂMBĂTĂ S-AU AFIȘAT REZULTATELE REPARTIZĂRII COMPUTERIZATE

Ministerul Educaţiei a publicat sâmbătă, la ora 10:00, pe site-ul admitere.edu.ro, rezultatele repartizării computerizate în …

  • Acest site foloseste cookie-uri |
  • Acceptă
  • Respinge
  • | Pentru mai multe informații despre cookie-uri
  • No valid page specified.