Directorul general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu, Vișinel Costel Balan, a organizat în data de 11 iulie 2025, o întâlnire la care au participat copiii și tinerii aflați în plasament de tip rezidențial în cadrul instituției.
La întâlnirea ce a avut loc în sala mică a Teatrului “Tudor Vianu” au fost prezenți și vicepreședintele Consiliului Județean Giurgiu, George Dobre, directorul general adjunct al D.G.A.S.P.C. Giurgiu, Valentina Loredana Dinu, șefi ai structurilor de tip rezidențial pentru copii și tineri, precum și manageri de caz din cadrul instituției.
Vicepreședintele Consiliului Județean Giurgiu, George Dobre, a apreciat inițiativa organizării acestei întâlniri și a subliniat susținerea Consiliul Județean Giurgiu în demersurile pentru îmbunătățirea serviciilor sociale.
Această întâlnire a avut un caracter interactiv, oferind copiilor și tinerilor din casele de tip familial, apartamente și Complexul de servicii sociale un sprijin real pentru a-și exprima gândurile, dorințele și intențiile referitoare la preocupările și viitorul lor, într-o manieră deschisă și sinceră. Participanții au avut oportunitatea de a-și împărtăși ideile legate de activitățile din structurile de tip rezidențial și de nevoile lor concrete, precum și de dorințele privind viitorul lor.
Copiii și tinerii au fost invitați să își exprime opiniile legate de discuțiile cu psihologul, dacă se simt confortabil și au încredere în acest proces, cum își cheltuie banii de buzunar, ce achiziții consideră că sunt importante, ce consideră că le-ar îmbunătăți viața în structura de tip rezidențial în care beneficiază de servicii sociale, importanța educației, ce tipuri de activități recreative ar dori să aibă la dispoziție.
Atât directorul general cât și directorul general adjunct al D.G.A.S.P.C. Giurgiu au ascultat cu atenție punctele de vedere ale copiilor și tinerilor, au răspuns întrebărilor acestora, subliniind importanța implicării fiecărui membru al personalului în procesul de îngrijire și educare.
Un subiect amplu dezbătut în cadrul acestei întâlniri a fost părăsirea centrelor fără permisiune de către copii și tineri, motivele care îi determină să plece dar și riscurile la care se expun, întrucât pot exista pericole în unele cercuri frecventate iar unele persoane cu care interacționează pot fi rău intenționate; au fost făcute precizări legate de modalitatea de intervenție instituțională în astfel de cazuri în scopul protejării copiilor și tinerilor, pentru siguranța lor fizică și emoțională.
Directorul general al D.G.A.S.P.C. Giurgiu, Vișinel Costel Balan, a făcut referire la măsuri concrete pentru protejarea copiilor și tinerilor, îmbunătățirea condițiilor de trai, a accesului la educație și sprijin psihologic, precum și la importanța întâlnirilor dintre copii/ tineri și membrii echipelor multidisciplinare, cu scopul de a contribui la o dezvoltare armonioasă și integrată a acestora. De asemenea a făcut referire la rolul și importanța Consiliului Copiilor.
„Este esențial ca fiecare copil să simtă că vocea sa este auzită și că are un cuvânt de spus în ceea ce privește propriul viitor. Astfel de întâlniri sunt o oportunitate reală pentru noi, ca autoritate publică, să înțelegem mai bine nevoile și așteptările lor și să lucrăm împreună pentru a le îmbunătăți viața”, a declarat Vișinel Costel Balan, director general al D.G.A.S.P.C. Giurgiu.
În urma discuțiilor, s-a stabilit un plan de acțiune pentru continuarea dezvoltării unor programe educaționale și recreative, care să le ofere copiilor o viață mai echilibrată și să le sprijine integrarea în societate.
Întâlnirile de acest tip vor continua să fie organizate lunar în scopul de a promova un dialog transparent și constructiv între D.G.A.S.P.C. Giurgiu și copiii și tinerii beneficiari de servicii sociale de tip rezidențial, având ca obiectiv îmbunătățirea continuă a serviciilor oferite.
D.G.A.S.P.C. Giurgiu
N. red: De menționat că este pentru prima oară, în istoria DGASPC, de la înființare, când un director își dorește și pune în practică un dialog sincer și deschis cu copiii și tinerii din aceste centre, care, până acum, au fost doar niște ”umbre fără glas”…