22 octombrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

O NOAPTE, DOUĂ INCENDII, ACEEAȘI CAUZĂ: SCURTCIRCUITUL ELECTRIC

Două incendii izbucnite în noaptea de duminică spre luni în două localități ale județului au un numitor comun: scurtcircuitul electric.

Primul eveniment a fost înregistrat în jurul orei 22.00, într-o gospodărie din localitatea Comasca.

Pentru stingerea acestuia, la faţa locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detaşamentului Giurgiu, cu două autospeciale de stingere cu apă şi spumă, o cisternă, o ambulanţă SMURD şi o autospecială de primă intervenţie şi comandă.

Aceştia au constatat faptul că incendiul se manifesta violent la o anexă în care se aflau un atelier de tâmplărie şi un loc de depozitare, dar şi la acoperişul casei învecinate, existând pericolul ca focul să se extindă.

Un bărbat, în vârstă de aproximativ 70 de ani, a suferit arsuri la nivelul membrelor superioare şi capului. Acesta a fost preluat de echipajul SMURD pentru acordarea primului ajutor, fiind transportat ulterior la spital.

În urma incendiului au ars anexa, pe o suprafaţă de aproximativ 160 mp, un autoturism (în totalitate), şapte păsări de curte, scule şi accesorii folosite pentru prelucrat lemnul, aproximativ 10 mc de material lemnos şi alte bunuri depozitate în atelier. Un alt autoturism, aflat în apropierea anexei, a fost afectat de incendiu, în proporţie de aproximativ 10%. La casa vecină, aflată la mică distanţă de anexă, a ars acoperişul pe o suprafaţă de aproximativ 10 mp.

Intervenţia s-a încheiat în jurul orei 01:00, iar cauza probabilă de producere a incendiului a fost scurtcircuitul – anunță pompierii de la ISU.

Câteva ore mai târziu, un alt incendiu necesita intervenția pompierilor. De data aceasta, la o casă cu regim de înălţime P+E, în oraşul Mihăileşti.

Pentru stingerea acestuia, la faţa locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detaşamentului Bolintin Deal şi Gărzii de Intervenţie Mihăileşti, cu trei autospeciale de stingere cu apă şi spumă.

Aceştia au constatat faptul că incendiul se manifesta violent la acoperişul şi etajul locuinţei.

Proprietarii nu se aflau în casă, incendiul fiind sesizat de către vecini.

În urma acestuia, au ars acoperişul casei pe o suprafaţă de aproximativ 100 mp, mobilierul din trei dormitoare aflate la etaj, articole textile, tâmplărie PVC şi aparate electronice.

Intervenţia s-a încheiat în jurul orei 07:30.

Ca și la Comasca, și aici, pompierii au stabilit drept cauză probabilă de producere a incendiului scurtcircuitul.

În aceste condiții, reprezentanții ISU fac o serie de recomandări pentru prevenirea incendiilor de natură electrică

1. Verificaţi instalaţia electrică!
Atunci când vă mutaţi într-un imobil, este foarte important să verificaţi cu atenţie instalaţia electrică. La o instalaţie veche există riscul de incendiu sau de avariere a aparatelor electrice din casă.

2. Nu improvizaţi!
Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurt circuit sau o descărcare de curent.

3. Nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite!
În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, va trebui să cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective.
De asemenea, trebuie să acordaţi atenţie modului în care introduceţi sau extrageţi cablurile de alimentare din priză.

4. Nu suprasolicitaţi o priză!
Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent. Avertismentul vizează mai mult electrocasnicele de putere electrică mare (frigider, maşină de spălat etc.).
Alocaţi, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi şi provoca un incendiu.

5. Marcaţi fiecare priză!
Dacă nu sunteţi singurul locatar al spaţiului respectiv, este foarte important să cunoaşteţi tipul prizei. Un electrician vă va indica tensiunea electrică (de obicei prizele standard din locuinţe sunt de 220 V), precum şi tipul prizei: cu împământare sau fără împământare.
În momentul în care conectaţi un consumator mare la o priză fără împământare, există riscul ca surplusul de curent să ducă la arderea aparatului sau la electrocutarea celor din jur.
Citiţi eticheta sau manualul de instrucţiuni al fiecărui aparat, pentru a vedea ce fel de sursă de curent necesită.

6. Folosiţi aparatele corespunzător!
Este foarte important să folosiţi aparatele electrice şi electrocasnice conform manualului de instrucţiuni. În cazul în care sesizaţi că produsul respectiv şi-a schimbat parametri de funcţionare, se încălzeşte foarte repede sau emană un miros de ars, scoateţi-l imediat din funcţiune şi adresaţi-vă unui specialist.
Nu insistaţi să încărcaţi bateria unui telefon dacă încărcătorul acestuia devine fierbinte în câteva minute.
În cazul aparatelor mari, va trebui să le acordaţi un spaţiu de aerisire pentru a se putea emana căldura acumulată în timpul funcţionării.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice
 

 

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER