18 iunie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

O POVESTE ”ÎNCÂLCITĂ”, CU CĂMĂTARI ȘI PROXENEȚI GIURGIUVENI, DESLUȘITĂ DE PROCURORII DIICOT (VIDEO)

Joi dimineață, 10 locuințe din municipiul Gurgiu, dar și din trei comune ale județului, erau luate cu asalt de mascații de la forțele speciale. La acel moment, se știa doar că este vorba despre un dosar de cămătărie, proxenetism și prostituție.

După-amiază, procurorii DIICOT au explicat, pe larg, despre ce a fost vorba, într-un comunicat de presă oficial:

”La data de 21.02.2019, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Grupurilor de Criminalitate Organizată au efectuat un număr de 10 percheziții domiciliare pe raza municipiului Giurgiu, respectiv a comunelor Putineiu, Izvoarele și Slobozia, județul Giurgiu, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de camătă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual, fals în declarații, proxenetism şi spălare de bani în formă continuată.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2012 – 2019, pe raza municipiui Giurigiu a funcţionat un grup infracţional organizat pe principiul unei veritabile întreprinderi infracționale constituită pe criterii familiale condusă de ,,pater familias”, respectiv liderul grupării, și care a avut ca scop obținerea de venituri impresionante prin comiterea unor infracțiuni de camătă, șantaj, fals în înscrisuri sub semnătură privată, proxenetism și spălare de bani.

Gruparea cu o deosebită notoritatea negativă locală era formată din membrii familiei: tatăl, cei doi fii ai acestuia, fosta soție, mama liderului, fosta sa concubine, fiica sa și tatăl acesteia dar și alte persoane apropiate, toți acționând în mod coordonat sub conducerea liderului grupului în scopul săvârșirii infracțiunilor menționate și obținerii ilicite de bunuri mobile, imobile și sume mari de bani într-un timp cât mai scurt și cu un minimum de investiții.

Membrii grupării s-au erijat în reprezentanții unei virtuale microîntreprinderi financiar-nebancară capabilă să acorde împrumuturi cu dobânzi cuprinse între 5%-10% cu condiția lăsării de către ,,clienți” a unor bunuri mobile sau imobile cu titlu de garanție.

Modul de operare pe linia acordării de sume de bani cu titlu de camătă consta în identificarea unor potențiale persoane dispuse să ia împrumuturi cu titlu de camătă. Înainte de contractarea împrumutului sau după acordarea unei prime tranșe ,,clienților” li se cerea să se deplaseze la birouri notariale unde încheiau contracte de vânzare-cumpărare cu persoanele din grupul infracțional având ca obiect diverse bunuri imobile (terenuri sau locuințe), ori bunuri mobile (autoturisme de lux) deținute de cei care se împrumutau, valoarea contractelor fictive incluzând și suma dobânzilor solicitate.

În acest mod, liderul grupării proceda la disimularea activităților infracționale realizate dându-le o aparență de legalitate.

În cazul în care persoanele care au împrumutat bani cu camătă nu puteau restitui sumele stabilite inițial cu liderul grupării, acesta proceda la executarea lor silită.

Atunci când debitorii erau în imposibilitatea restituirii dobânzilor fixate erau amenințați și agresați fizic de către liderul grupului, acesta impunându-se prin fizicul impresionant, atitudinea și limbajul violent utilizate în relaționarea cu persoanele datornice.

Pentru a ascunde natura ilicită a activităților derulate, membrii grupării au utilizat un limbaj codificat putând exemplifica în acest sens denumirea bunurile mobile sau imobile lăsate cu titlu de garanție ca: ,,semne” sau ,,cruci”, dobânzile: ,,fente” etc.

În ceea ce privește activitatea de proxenetism derulată de către membrii grupului, aceasta s-a derulat în același format familial și prin luarea unor măsuri eficiente de evitare a depistării lor de către organele de aplicare a legii.
Tinerele dispuse să se prostitueze în folosul grupului infracțional erau racolate din țară prin intermediul unor anunțuri telefonice sau direct de către membrii săi și li se cerea să se deplaseze sau erau transportate cu autoturismul de către aceștia în Franța.

Acolo erau cazate în diverse apartamente din Paris, Cannes sau Nisa, închiriate de către fosta concubină a liderului grupării, unde de altfel prestau și serviciile sexuale contra cost.

Pentru a evita eventualele controale din partea Poliției Franceze aceste locuințe erau schimbate în mod frecvent și la intervale de timp scurt: 1-2 luni.

În vederea racolării clienților se proceda la postarea fotografiilor fetelor care se prostituau pe diverse site-uri de escorte din Franța unde erau menționate și numerele de telefon ale tinerelor.

Pentru a avea controlul absolut asupra sumelor de bani obținute de către tinerele care se prostituau în folosul lor, telefoanele acestora erau păstrate de către fosta concubină care este și vorbitoare a limbii franceze și care le comunica persoanelor dornice să apeleze la serviciile grupării adresele unde se aflau acestea.

Fiecare dintre tinerele care prestau servicii sexuale în favoarea membrilor grupării achitau acestora ,,jumătate” din suma obținută, până în prezent fiind identificate un număr de 7 tinere care s-au prostituat în beneficiul grupului infracțional.

Sumele obținute din comiterea infracțiunii de camătă, respectiv de proxenetism erau investite ulterior prin achiziționarea unor imobile sau autoturisme de lux, înscrise pe numele celor care au constituit această ,,afacere familială”.

În urma perchezițiilor efectuate au fost ridicate și indisponibilizate sumele de 78.800 lei, 16.165 Euro, aproximativ 300 grame bijuterii din aur, agende conținând însemnări cu sumele acordate cu titlu de camătă, titluri de proprietate, contracte de vânzare cumpărare, înscrisuri doveditoare ale unor transferuri bancare, 3 autoturisme de lux, aparatură destinată minării de monedă virtuală bitcoin, 2 legitimații cu înscrisurile unui ONG având ca obiect combaterea traficului de droguri, 10 telefoane mobile, 2 stick-uri de memorie.

La sediul D.I..I.C.O.T. – Structura Centrală au fost aduse, în vederea audierii, un număr de 5 persoane.

La acțiune au participat polițiști din cadrul Serviciilor Centrale ale D.C.C.O., respectiv polițiști din cadrul S.C.C.O. Giurgiu și a beneficiat de sprijinul luptătorilor din cadrul B.S.I.J. ,,Vlad Țepeș”.

Suportul tehnic a fost asigurat de către Biroul Tehnic și Criminalistic din cadrul D.I.I.C.O.T. şi Direcția Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.”

VIDEO: POLIȚIA ROMÂNĂ – DIICOT

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER